Fem former for frit valg af velfærd
Danskerne har de sidste tyve år fået mere frit valg. Vi har set på fem former og konstatere et kludetæppe af løsninger. For eksempel er frit valg af plejehjem ikke til for at booste friplejehjem og lovgivningen om den kommunale leverandør af hjemmepleje indeholder en sproglig finte.
Forstå på fem minutter friplejehjem og deres ejerform
Et friplejehjem er en privat virksomhedskonstruktion, der ikke er underlagt kommunen, men selvom friplejehjem er en del af den private sektor, behøver de ikke være kommercielle. Læs hvad der op og ned.
Antallet af friplejehjem går fremad
Vi har ikke én myndighed, der har retvisende opgørelser over antallet af friplejehjem. Derfor har OPS-Indsigt på basis af aktindsigter hos to styrelser og en manuel kontrol lavet en opgørelse, der viser hvor i Danmark, du kan finde friplejehjem. Læs om resultatet og klik ind på Danmarkskortet.
Fremtidens ældre: Kun 13 procent vil vælge et kommunalt plejehjem
Det er tidligere påvist, at ældrebefolkningen er inden i en bevægelse, hvor flere vælger privat hjemmepleje. Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, at kun lidt over hver 10. af de kommende ældre vil vælge et kommunalt plejehjem. De fleste har mistet tilliden til kvaliteten af fremtidens ældrepleje.
Får din kommune flere eller færre iværksættere?
Der er meget stor forskel på, hvordan udviklingen går fra kommune til kommune, når det gælder antallet af iværksættere. Se udviklingen i din kommune her. 'Noget af det vigtigste, kommunerne kan gøre for iværksættere, er at lade være med at spænde ben for dem,' siger cheføkonom.
Stort potentiale frigøres, hvis offentligt ansatte går på pension samtidig med de private
Der er et stigende gab i tilbagetrækningsalderen mellem offentlige og private medarbejdere. De privat ansatte bliver langt længere på arbejdsmarkedet. Det indikerer, at vi har en skjult arbejdskraftreserve blandt medarbejderne i den offentlige sektor. Det kan man læse ud af en ny analyse.
Det kommunale omsorgspersonale har højere sygefravær end de privatansatte
Trods indsatser i årevis har kommunalt ansatte i omsorgssektoren væsentlige højere sygefravær end privatansatte kollegaer. Det viser en ny analyse. I Dansk Erhverv betragter man det som et uforløst potentiale for mere nærvær og tid med borgerne, der bør give anledning til læring mellem sektorerne.
Kommunernes samarbejde med den private sektor stiger for første gang i flere år
Samarbejdet mellem kommuner og private leverandører er steget inden for det seneste år. Det viser en ny analyse, men hvad er der reelt tale om i kroner og øre, og hvilke kommuner er det som bidrager til stigningen?
Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen
Nye tal viser, at priserne for at renoverer og vedligeholde steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.
Konkurrenceudsættelsen i det offentlige står stille
Trods styrket samarbejde mellem offentlige og private under coronakrisen viser tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en stilstand i konkurrenceudsættelsen, hvor SMV’erne taber terræn i deres andel af offentlige kontrakter. Men der er et lille lyspunkt, når det gælder pris.
Stor vækst i regionernes brug af privathospitaler
Privathospitalerne udgør et stående samfundsberedskab, der er en elastik eller harmonika, som regionerne kan trække i, når det offentlige mangler hospitalskapacitet. En stigning i henvisninger viser, hvor meget sundhedsberedskabet afhænger af den private sektor.
Nye tal: Offentlige arbejdsgivere er markant dårligere til at opfylde ønske om fuldtid
Mere end hver tiende deltidsmedarbejder i det offentlige vil gerne på fuld tid. I den private sektor er tallet lavere. Fælles er dog, at på trods af akut mangel på arbejdskraft kan deltidsansatte ikke få lov af deres arbejdsgiver.