I 2023 indgik Danske Regioner og Sundhed Danmark en ”rabataftale” i forhold til brugen af privathospitaler. Det handlede dengang om at få nedbragt nogle enorme ventelister.
Aftalen så ud til at virke i begyndelsen, men siden årsskiftet er henvisninger af patienter til privathospitaler faldet.
Det viser tal fra Danske Regioner.
Omkring 27.500 færre patienter er blevet henvist til et privathospital i første halvår af 2024 sammenlignet med 2023 og tendensen (den stiplede linje) ser ud til at fortsætte.
Har håbet på en ”ketchup-effekt”
Samtidig er ventetiden til behandling i somatikken faldet fra 45 dage ved årsskiftet til 44 dage ved udgangen af juli 2024. Det er det største fald i ventedagene siden 2021. Det fremgår af en artikel i Regional-Indsigt.
Her citeres formanden for Danske Regioner Anders Kühnau for, at regionerne hele tiden havde håbet, at der på et tidspunkt ville komme en ”ketchup-effekt” med et stort fald i ventetiderne.
Det er han naturligvis glad for ikke mindst på vegne af patienterne. Den glæde deler branchedirektør i Sundhed Danmark Jakob Rixen.
Men han mener ikke, at regionerne er i nærheden af at få normaliseret ventetiderne. I aftalen fra 2023 satte man nemlig først et måltal på 33 ventedage med udgangen af 2024. Det er siden blevet rettet til 37, da ministeriet ifølge Altinget havde lavet en regnefejl.
Læs også: Brugen af privathospitaler er faldende og ventetiderne går den forkerte vej
Målet kan nås ved flere henvisninger
Det betyder, at regionerne er tre dage fra måltallet, men hvor realistisk er det, at de når det?
“Umiddelbart tvivler jeg på, at ventetiden falder væsentligt mere, hvis mønstret følger de sidste par år, vil den også falde i 3. kvartal og så stige igen i 4. kvartal. Mit bedste bud er, at vi går ud af året med en erfaret ventetid på 40 dage,” siger branchedirektør i Sundhed Danmark Jakob Rixen.
Det er værd at bemærke at regionerne lige nu slår det stort op, at kurven for ventedage er knækket. Det kan hænge sammen med, at regionerne ved at ved slutningen af året, vil de ikke være nået i mål i forhold til akutaftalen og målsætningen på 37 dage.
Men hvor langt er der til, at vi kommer under de 30 ventedage således som ventedagsgarantien foreskriver?
“Jeg tvivler på, at vi kommer under 30 dage i den umiddelbare fremtid – det kunne nok godt lade sig gøre, hvis man bruger al ledig kapacitet i den private sektor, men det vil kræve, at der også er økonomi til, at flere patienter bliver behandlet” siger Jakob Rixen.
Han peger på, at vi historisk ikke har været under 30 dage, men at vi før Covid-19, var vi på 32 dage.