Private sundhedsvirksomheder spænder fra aktører, som tilbyder udredning og behandling inden for ét enkelt speciale til større privathospitalskæder, som tilbyder udredning og behandling inden for mere end 20 forskellige specialeområder.
Det fremgår af en ny branchestatistik fra Sundhed Danmark
Statistikken er interessant, fordi den bid for bid i tal beskriver sundhedsvirksomhedernes betydning og samarbejde med det offentlige sundhedsvæsen.
I 2023 udgjorde udgifterne til det samlede somatiske og psykiatriske sygehusvæsen ca. 110. mia. kr., men udgiften til de private sundhedsvirksomheder var kun lige omkring 1,6 mia. kr. eller næsten 1.5 pct.
Men for den lille andel leverede privathospitalerne omkring 3,3 % af den samlede aktivitet på tværs af offentlige og private hospitaler. Det vil sige, effektiviteten var betragtelig.
Og til trods for, at man leverede forholdsvis stor aktivitet i den private sektor er der fortsat ledig kapacitet og plads til flere patienter, hører vi fra branchen.
De private hospitaler og klinikker udgør altså en beskeden økonomisk størrelse i det samlede sundhedsvæsen, men ser man på patientantallet, så var de private sundhedsvirksomheder i kontakt med ca. 250.000 patienter, der blev viderehenvist til et privathospital i 2023.
Antallet af offentligt henviste patienter står dog i stampe i 2022 var det 243.879 patienter mod blot 5000 flere i 2023. Det til trods for, at ventelisterne fortsat ikke er bragt ned.
Læs også: Fortsat færre patienter henvises til privathospitalerne
Ændret patientsammensætning
Når man ser på patientsammensætningen hos privathospitalerne, fylder andelen af offentligt henviste patienter mindre end i 2022. Andelen er faldet med otte pct. point, viser branchestatistikken.
Udviklingen vidner ifølge branchen om, at forsikringspatienter fylder mere i takt med, at de private sundhedsvirksomheder har oplevet et fald i antal henvisninger fra regionerne i slutningen af 2023.

Ser man på grafikken, kan man aflæse, at forsikringspatienter stiger lige så snart det offentlige reducerer henvisningerne.
Minister har indkaldt til møde
Branchestatistikken viser, at halvdelen af medlemmerne har den opfattelse, at patienterne ikke er velinformerede i forhold til deres rettigheder og muligheder for behandling hos private sundhedsvirksomheder.
Det perspektiv har vi talt med branchedirektør Jakob Rixen om i en anden artikel, for det er jo ikke noget nyt, at både patienter og branche oplever, at de offentlige hospitaler ikke informerer tilstrækkeligt.
Seneste har Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) her i midten af september i et svarbrev på problematikken skrevet følgende til Jens Henrik Thulesen Dahl (DD).
”Det er desværre ikke første gang, at der er kritik af, at patienterne ikke informeres og rådgives om deres rettigheder, når det fx gælder retten til hurtig udredning og retten til udvidet frit sygehusvalg. Det er ikke acceptabelt. Jeg har derfor bedt mit ministerium indkalde Danske Regioner, Danske Patienter, Ældresagen og Sundhed Danmark mhp. at få rettet op på problemstillingen hurtigst muligt.”
Mødet er endnu ikke kommet i stand, men Jakob Rixen ser frem til mødet, hvor han bl.a. har et forslag med i lommen til Danske Regioner.