Regeringen har i årevis haft et langsigtet reduktionsmål om at spare en milliard skattekroner om året på eksterne konsulenter. Målet skulle være opnået med udgangen af 2023, men det sidste halve års tid har vi gentagende gange hørt, at regeringen næppe ville nå sit mål.
Læs også: Regeringen er langt fra eget mål i besparelser på eksterne konsulenter
Besparelser på eksterne konsulenter blev første gang italesat af Socialdemokratiet under valgkampen i 2019 og blev siden har det været et mål med vekslende succes for de efterfølgende regeringer.
I perioden 2020 – 2022 formåede den socialdemokratiske regering under Statsminister Mette Frederiksen at reducere de årlige udgifter med godt 600 millioner kroner. Men siden SVM-regeringens tiltrædelse i december 2022 er det gået den anden vej. Det viser et folketingssvar fra finansminister Nicolai Wammen (S) skrevet til finansordfører Christina Olumeko fra Alternativet. (Artiklen fortsætter efter grafen)

Fra 2022 til 2023 er statens forbrug af eksterne konsulenter steget med 546 millioner kroner.
Store forskelle mellem ministerierne
Svaret fra Finansministeren viser, at der er store forskelle i forbruget i de enkelte ministerier. Kun enkelte ministerier har formået at sænke udgifterne til eksterne konsulenter fra 2022 til 2023 betragteligt. Det gælder fx Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har brugt 92,6 millioner kroner mindre på eksterne konsulenter i 2023 sammenlignet med året før.
Det er især Skatteministeriet, der driver den samlede vækst, her er udgiftsstigningen til eksterne konsulenter fra 2022 til 2023 har været på hele 329,9 mio. kr.
Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelses spøger
Men selvom det umiddelbart ser ud til, at staten har haft en vækst på over en halv milliard kroner i forbruget af eksterne konsulenter, så kan det godt vise sig et være meget værre.
Christina Olumeko beder nemlig i hendes spørgsmål finansministeren en grundigere redegørelse for Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelses anvendelse af konsulenter.
Her svarer finansminister Nicolai Wammen følgende:
”I forhold til opgørelse af Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelses anvendelse af konsulenter fordelt på konsulenthuse og opgavetyper (drift, udvikling), henvises der til Forsvarsministeriet, da Økonomistyrelsen ikke har fyldestgørende data pga. sikkerhedsårsager.”
I den tabel, der følger med svaret, er forsvarsministeriets udgifter ganske vist opgjort, men når det kommer til data fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, kan man potentielt ikke være helt sikker.