Skip to main content

En ny undersøgelse fortaget af Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO) peger på et hul i lovgivningen der medvirker til, at private vuggestuer i snit får omkring 8000 kr. mindre i nettotilskud pr barn om året end en tilsvarende kommunal på tværs af langt de fleste kommuner i Danmark.

Undersøgelsen er interessant fordi, der ifølge Danmarks Statistik findes omkring 1000 ikke-kommunale dagtilbud, heraf er de 569 private dagtilbud. Hvor mange af dem der alene er børnehaver, vuggestuer eller en kombination er ikke helt tydeligt, men det estimeres af forskellige fagfolk OPS-Indsigt har talt med, at vuggestueandelen udgør mellem 20 og 30 pct.

Nedenstående kort viser, hvor meget billigere private vuggestuer er i de enkelte kommuner. Det er her værd at bemærke, at selvom de fleste af landets 98 kommuner giver mindre til de private, er der er tale om en stor spredning på tværs af kommunerne.

Gennemsnittet på et mindre nettotilskud pr barn, skal ses i perspektiv, af at spændet ligger fra omkring 40.000 kr. i mindre tilskud til private vuggestuer til samme tilskud for både kommunale og private. I enkelte tilfælde endda lidt mere til de private. (Artiklen fortsætter efter kortet)

Undersøgelsen er baseret på, at DLO har spurgt alle kommunerne om, hvad giver de af tilskud og hvordan kommer de frem til det. Herefter har organisationen selv fundet tal frem fra Danmarks Statistik, der angiver hvor mange børn, der i den enkelte kommune går i henholdsvis kommunal dagpleje eller vuggestue.

Bemærk her særligt to ting. Kortet viser også kommuner, som ikke har et privat dagtilbud ifølge Danmarks Statistik. Her er nettotaksten opgjort på samme vis som de øvrige kommuner.

Det kan desuden ikke udelukkes, at selvom kommunerne ifølge Danmarks Statistiks tal ikke har en privat dagtilbud, så kan det sagtens være tilfældet alligevel. Det handler om indberetningssikkerheden, hvor et privat dagtilbud kan være indberettet som selvejende med eksempelvis driftsoverenskomst med en kommune. (Artiklen fortsætter efter kortet)

Hvis man zoomer ind på, hvilke kommuner det er, som giver et tilskud til private vuggestuer der er 1000 kr. mindre om måneden eller endnu mindre, så får man et kort, der viser at tyngden ligger i landkommuner mod vest.

De kommuner har for fleres vedkommende en del private dagtilbud.

Der drejer sig i Nordjylland om Skive Kommune, hvor man har 6 private dagtilbud. Her giver man godt 33.000 kr. mindre på et år til hvert barn i en privat vuggestue.

I Varde Kommune har man også 6 private dagtilbud og her betyder den kommunale beregningsmetode, at kommunen giver ca. 17.000 kr. mindre på et år. pr. barn i tilskud til den private vuggestue.

På Fyn møder man Faaborg Midtfyn Kommune, som har 15 private dagtilbud og her betyder den kommunale beregningsmetode, at kommunen giver 22.818 kr. mindre på et år. pr. barn i tilskud til den private vuggestue.

Læs også: Privat dagtilbud får en kvart million kroner mindre end de kommunale

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind