Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for byggesager er faldet med godt 9 pct. siden 2023. Der er dog stor forskel på tværs af kommunerne i sagsbehandlingstider, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.
Lige nu ligger den gennemsnitlige ventetid på 58 dage mod 64 i 2023.
“Det er selvfølgelig godt, at den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse er blevet kortere. Men det, der fortsat slår mig, er de ret markante kommunale forskelle,” siger Rasmus Brandt Lassen, branchedirektør i DI Byggeri i en pressemeddelelse.
Der er ingen tydelig sammenhæng mellem sagsbehandlingstid og antallet af byggesager i en kommune.
“Man skulle umiddelbart tro, at de lange sagsbehandlingstider afhænger af, hvor mange byggesager der er i en kommune, men det er altså ikke tilfældet. Det falder i øjnene, når en mellemstor kommune bruger fire gange så lang tid på at behandle byggesager som Københavns Kommune, hvor de har markant flere sager,” siger Rasmus Brandt Lassen.
Dokumentationskrav og kompleksitet spiller ind
Analysen peger på, at sagens kompleksitet og de omfattende dokumentationskrav har stor betydning for sagsbehandlingstiden.
“Der er kommet bunkevis af nye dokumentationskrav til nye byggerier, og det er klart, at det tager tid at tygge sig igennem. Men det er jo noget, alle kommuner skal forholde sig til, og derfor må man også forvente, at kommuner af cirka samme størrelse vil have nogenlunde samme sagsbehandlingstid. Det er altså ikke tilfældet, og det tyder på, at mange kommuner har et kraftigt forbedringspotentiale,” forklarer Rasmus Brandt Lassen.
I Københavns kommune har man de senere år arbejdet målrettet med sagsbehandlingstiden og det har givet resultater, både når man ser på DI`s tale og KL`s statistikl for området.
Her kan man se at den gennemsnitlige ventetid for en række sagstyper er faldet voldsomt (Artiklen fortsætter efter grafen)

”Udviklingen er imponerende, og den viser, at det hjælper at prioritere et område politisk både med hensyn til ressourcer og nye måder at arbejde på. Men finansieringen af denne indsats er midlertidig, og derfor er det meget nødvendigt, at finansieringen gøres permanent, ellers risikerer vi, at vi igen får en sagspukkel på byggeområdet,” siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
De ti hurtigste kommuner i 2024 – klik her
Ifølge analysen fra DI er de ti kommuner med de korteste sagsbehandlingstider:
- Vallensbæk Kommune: 3 dage
- Odder Kommune: 4 dage
- Aabenraa Kommune: 11 dage
- Skanderborg Kommune: 16 dage
- Aarhus Kommune: 17 dage
- Furesø Kommune: 18 dage
- Haderslev Kommune: 19 dage
- Vejen Kommune: 15 dage
- Billund Kommune: 20 dage
- Esbjerg Kommune: 20 dage
Disse kommuner har formået at holde ventetiden lav og virksomheder, der skal have byggetilladelse.
De ti langsomste kommuner i 2024
I den anden ende af skalaen finder vi kommunerne med de længste gennemsnitlige sagsbehandlingstider:
- Slagelse Kommune: 250 dage
- Frederikssund Kommune: 242 dage
- Bornholms Regionskommune: 224 dage
- Lyngby-Taarbæk Kommune: 137 dage
- Nordfyns Kommune: 126 dage
- Kalundborg Kommune: 124 dage
- Gentofte Kommune: 117 dage
- Frederiksberg Kommune: 114 dage
- Hillerød Kommune: 105 dage
- Hørsholm Kommune: 104 dage
Forbedringspotentiale og erhvervsvenlighed
DI Byggeri påpeger, at der er et stort forbedringspotentiale i kommunerne med de længste sagsbehandlingstider.
Analysen viser også en tydelig sammenhæng mellem kortere behandlingstid og tilfredsheden hos borgere og virksomheder.
“Kommuner, der er hurtigere til at sagsbehandle byggesager, har typisk en højere tilfredshed blandt borgere og erhvervsliv. Det er et vigtigt aspekt at tage med, hvis man vil være en attraktiv kommune at investere i,” lyder det fra DI Byggeri.
Sagsbehandlingstiderne er faldet de seneste to år, men analysen understreger, at der stadig er behov for forbedringer. Mange kommuner kan hente inspiration fra de hurtigste kommuner og optimere deres processer, sådan at ventetiden på byggetilladelser ikke bliver en barriere for udvikling og byggeri.