Der er kamp om ladestanderne ikke kun mellem bilisterne, men også mellem aktørerne på et stærkt voksende marked ved de danske motorveje - Her Rastepladsen Tappernøje som er vundet af Cirkle K

Fastfood og fossile brændstoffer kan få ladeoperatører til at trække sig fra udbud

Ladeoperatøren Clever vil i front på vejnettet, men vil ikke byde på opgaver, hvor de også skal sælge hotdogs og benzin. Det kan give eksisterende tankstationskæder en markedsfordel, hvis Vejdirektoratet udbyder drift af ladeparker som en del af en rasteplads.
Farveseparering med Optibag er meget udbredt i Sverige og Norge, men anlægget, som ved hjælp af scannere sorterer de grønne poser fra, er det eneste af sin slags i Danmark.

Nybrud på vej i den kommunale affaldssektor – Sorteringsanlæg på private hænder

Kommunerne må ikke længere eje deres egne automatiserede sorteringsanlæg og det har nu ført til en `build and operate-aftale´ mellem Aalborg Kommune med en privat aktør
Venstre vil sælge statens andel i Ørsteds vindmølleforretning for at investere milliarder i den grønne omstilling frem mod 2030. Men Ørsted er ikke det eneste selskab, der kan sælges.

En stribe af statslige selskaber er grydeklar til at blive solgt

Venstre har sat salg af statslige selskaber på dagsordenen, for det er blevet dyrere at være dansker og hvis vi ikke skal skrue ned for velfærden og sætte den grønne omstilling i stå, så er privatisering en mulighed, men hvem er egentlig bedst til at sælge ud af arvesølvet, røde eller blå regeringer?
Herning Kommune har indgået en aftale med opladervirksomhed om opsætning af mere end 300 nye elladestandere. Aftalen er den første i landet, der dækker en hel kommune.

Udbud giver leverandør eneret til drift af 300 nye elladestandere i jysk kommune

Udbud sikre Herning Kommune elladestandere på et utal af lokationer, uden at det koster skatteborgerne en krone. "Netværket af ladestandere bliver mere fuldendt," lyder det fra udvalgsformanden.
Foreningen af offentlige indkøbere (IKA) afholdte i denne uge deres årskonference med 500 deltagere og et tæt pakket program under temaet: Bæredygtige indkøb - Fra vision til praksis.

Indkøb bliver ikke Statsministerens mærkesag i valgkampen

”Vi er ikke som profession i et felt, der appellerer tydeligt til borgerne,” lyder det fra de offentlige indkøberes formand, Jesper Langkjær. Han repræsenterer et fagfelt, der i disse år træder ud af det offentliges backend og har fået de store dagsordner i hænderne, men hvad betyder skiftet?
I dag må Skive kippe med flaget, når den kåres af Danmarks erhvervsliv som landets grønneste kommune.

Skive Kommune kåret som den bedste til grønne indkøb

Mange grønne indkøb og gode betingelser for erhvervslivets grønne udvikling. Skive Kommune får førstepladsen som erhvervslivets grønne kommune 2022. 7.900 virksomheder fra hele landet har vurderet deres kommuners grønne indsats. Se din kommunes plads på ranglisten her.
Med et nyt mærkatsystem bliver det synligt, hvilke produkter der ud over de miljømærkede lever op til de grønne krav som Statens og Kommunernes Indkøbsservice stiller til sine leverandører

Ny grøn mærkat skal ændre de offentlige indkøberes adfærd

De offentlige indkøbere vælger ofte konventionelle produkter frem for grønne, men det vil man lave om på i SKI. Det skal i første omgang være lettere at finde grønne forbrugsartikler på en af SKI’s indkøbsaftaler, men det er kun første skridt. Mere er på vej.
Statsminister Mette Frederiksen (S) forpligtede onsdag Danmark til at levere 35 gigawatt grøn energi som en del af en samlet plan med tre andre lande for at skrue energiproduktionen i Nordsøen op til 150 gigawatt.

Investeringsselskab tilbyder staten ny energiø uden afregning

Den grønne kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners fremlægger en plan for en energiø, som kan betales af private aktører. Tidligere på året fremlagde samme selskab en anden plan om Power-to-X ved vestkysten.
Ved grønne indkøb får indkøberen en ny rolle på de indre linjer i den offentlige organisation, lød det flere gange ved OPS-topmødet 2022.

Bæredygtige indkøb er bare bedre for business

Det betaler sig at producere bæredygtigt til det offentlige, hvad enten det handler om biotech eller genbrug af tøj. Grundlæggende skifter vi fra lineær til cirkulær økonomi med den indkøbsansvarlige som forandringsagent, lød det fra flere på årets offentlig-privat topmøde i Børssalen.
Grøn omstilling og indkøbspris skal sidestilles, fremgår det af et dagsordenspunkt ved næste kommunalbestyrelsesmøde på Frederiksberg.

Kommunalbestyrelse skal drøfte CO2-skyggepris ved indkøb

'Vil du sælge til kommunen, skal du konkurrere lige så hårdt på at sænke dit C02-udslip som at byde den bedste pris,' lyder det fra de Konservative på Frederiksberg. Partiet har bedt kommunalbestyrelsen drøfte indførelsen af en ”skyggepris” på leverandørernes forurening.
Det er en lille sorte boks under låget til skraldespanden, der indeholder en sensor, som giver besked, når spanden trænger til at blive tømt..

Intelligente kommunale skraldespande kan reducere i C02 og antal af tømninger

Databaseret affaldsregistrering kan nedbringe antallet af kommunale affaldstømninger med mindst 30 procent. Det viser et nyt forsøg i Vejle Kommune, hvor virksomheden Sweco har testet, hvordan sensorer monteret i 150 af kommunens 900 affaldsspande kan fortælle kommunen, hvornår de skal tømmes.
Kolding Havn - her indehavnen - er blandt modtagere af støtte til grøn omstilling. For Kolding Havn gælder det et projekt med intelligent landstrøm, som støttes med 7,2 mio. kr.

10 danske erhvervshavne får millionstøtte til grøn omstilling

Puljen på 25 mio. kr. er afsat på årets finanslov og går bl.a. til landstrømsanlæg, så skibe kan bruge miljø- og klimavenlig strøm, når de ligger i havn. Samtidig får en række havne støtte til at spare strøm f.eks. ved intelligent styring af energiforbrug i kølehaller.