Skip to main content

Københavns og Frederiksberg Kommuner har taget et stort skridt mod en mere bæredygtig affaldshåndtering ved at iværksætte etableringen af Danmarks første genanvendelsesanlæg for brugte bleer og nu har man fundet en vinder til løsningen af opgaven.

Det fremgår af et referat fra Teknik og Miljøudvalget i København, men selvom sagen er stemplet igennem i det politiske udvalg, så skal den endelige godkendelse, lige forbi både Borgerrepræsentationen i København og Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Projektet skal sikre, at bleaffald ikke længere sendes til forbrænding eller udlandet, men i stedet genanvendes i langt højere grad end hidtil muligt.

Med en årlig bleforbrug på ca. 46 millioner bleer alene i København og en samlet affaldsmængde på 11.800 tons bleaffald, udgør denne affaldsfraktion en væsentlig del af husholdningsaffaldet, fremgår det af forvaltningens indstilling.

Indtil nu har der dog manglet en konkret behandlingsløsning, der kunne håndtere denne type affald på en miljøvenlig måde. Det ændrer sig nu med udsigten til, at man etablere det nye anlæg i Storkøbenhavn, som forventes at stå klar i slutningen af 2026.

Verdis har vundet opgaven

Markedet for behandling af bleaffald er nyt og har et begrænset antal potentielle aktører og Kommunerne modtog kun ét tilbud i udbudsprocessen. “Der er på nuværende tidspunkt intet, der tyder på, at Københavns Kommune kan opnå en billigere behandlingsløsning ved at udbyde igen,” skriver forvaltningen i sin indstilling.

Læs også: Aktør: Liberaliseringen af affaldssektoren er inde i en modningsproces

Men hvem er vinderen?

“Verdis har vundet opgaven med at bygge Danmarks første ble-anvendelsesanlæg for København og Frederiksberg Kommuner,” siger administrerende direktør Stefan Olin til OPS-Indsigt.

Han krydser fingre for, at aftalen går igennem det sidste politiske nåleøje.

Klik her for at vide mere om Verdis

Verdis er en landsdækkende affaldsvirksomheder. Selv kalder de sig leverandør af miljøvedligeholdelsestjenester

Verdis er en af de store aktører på området med en omsætning på over 800 millioner kr. og mere end 800 ansatte på 20 lokationer.

Verdis har været en aktiv spiller i liberaliseringen af affaldsområdet, de overtog bl.a. i 2023  Gadstrup Genbrugsanlæg, som indtil da var ejet af de ni kommuner: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød, Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Stevns. 

Verdis er ejet af Verdis Group, som er en international spiller, der beskæftiger omkring 1800 medarbejdere, fremgår det af hjemmesiden.

Den tilbudte behandlingspris er ifølge Københavns Kommunen lidt højere end estimeret ved en tidligere indstilling i 2023. Det handler bl.a. om ændre fradragsregler for moms.

Omkostningerne til indsamling og behandling pr. ton reel genanvendelse af bleaffald bliver på ca. 7.600 kr. pr. ton (ekskl. moms). Til sammenligning er omkostningerne for pap på 6.400 kr./ton og plast 11.950 kr./ton. 

Fra affald til ressourcer

Det kommende behandlingsanlæg vil gøre det muligt at genanvende 85-95 % af bleaffaldet, hvilket er markant højere end de 24-37 %, der oprindeligt var forventet. Gennem en avanceret proces vil bleerne blive opdelt i genanvendelige materialer som plast og organisk affald, der kan omdannes til nye produkter i stedet for at ende som restaffald.

“Dette er en vigtig milepæl for København. Genanvendelse af bleer har hidtil været en udfordring, men med det nye anlæg kan vi både reducere vores CO2-udledning og nærme os vores mål om 60 % genanvendelse af husholdningsaffald i 2030,” fremgår det af indstillingen.

Højere gebyrer – men også højere miljøgevinst

Finansieringen af projektet betyder, at borgere i København gradvist vil opleve en stigning i affaldsgebyret. I 2023 blev der godkendt en ekstraudgift på 52 kr. per husstand årligt, men med den endelige aftale forventes gebyret at stige til 114 kr. i 2029. Stigningen skyldes blandt andet en højere behandlingspris end først antaget samt en kommunal forpligtelse til at levere mindst 5.000 tons bleaffald årligt til anlægget.

Trods merudgiften forventes initiativet at have en markant positiv effekt for både miljø og affaldshåndtering. Bleaffaldet udgør omkring 1/5 af den samlede mængde affald, der skal flyttes fra forbrænding til genanvendelse for at opnå kommunens 2030-mål, hvilket gør ordningen til en central brik i den langsigtede strategi.

Samarbejde med Frederiksberg – en nødvendighed

Projektet er ikke kun en satsning for Københavns Kommune. Frederiksberg Kommune er en vigtig samarbejdspartner, og godkendelsen fra deres side er afgørende for, at kontrakten med virksomheden bag anlægget kan underskrives. Hvis Frederiksberg Kommune ikke godkender aftalen, kan det betyde, at anlægget alligevel ikke bliver til noget, da minimumsmængden af bleaffald ikke kan opnås uden deres bidrag.

Frem mod 2026 vil kommunen nu arbejde på at implementere en effektiv indsamlingsordning, så borgerne er klar, når det nye anlæg åbner dørene for de første tons genanvendelige bleer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind