Skip to main content

Geotermi – den varmeenergi, der findes i jordens indre – har potentiale til at blive en vigtig del af fremtidens bæredygtige energiløsninger i Danmark. I partnerskab mellem offentlige og private aktører ser denne teknologi nu ud til atter at komme i spil.

Sidste år skrev vi på OPS-Indsigt, hvordan det kommunalt ejede forsyningsselskab, Kredsløb i samarbejde med det Maersk ejede Innargi var ved at udvikle et geotermianlæg, der i 2030 skal levere 20 % af fjernvarmen til aarhusianerne.

Her er ambitionen er, at det samlede anlæg kommer til at bestå af 17 brønde og 7 anlæg med varmevekslere og varmepumper, der skal høste varmen fra det geotermiske vand og overføre den til fjernvarmenettet.

Læs også: De har fundet varmt vand i Aarhus

Nu tager Danmarks største affalds- og fjernvarmeselskab Vestforbrændingen, og Innargi stafetten op i et samarbejde om at etablere et geotermisk anlæg i hovedstadsområdet.
Geotermi styrker forsyningssikkerheden

Projektet skydes i gang samtidig med, at Vestforbrænding er i fuld gang med en omfattende plan for, at 39.000 boliger i de syv kommuner Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstiller fra olie- og gasforsyning til fjernvarme.

Steen Neuchs Vedel, direktør for Vestforbrænding, ser geotermi som et vigtigt supplement til fremtidens fjernvarmeforsyning:

“Vi får brug for meget mere fjernvarme i fremtiden og for, at den baseres på flere forskellige kilder. Det giver en robust forsyning og sikrer forbrugerne stabile og lave priser. Her passer geotermi perfekt ind,” siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Vedel er en af fordelene ved fjernvarme, at forbrugerne undgår afhængighed af prisen på en enkelt energikilde som olie, gas eller el.

Et skridt mod grøn energi i stor skala

Anlægget, som forventes placeret i Lyngby-Taarbæk Kommune, skal levere 26 MW varme, svarende til 10.000 husstandes behov. Placeringen er dog endnu ikke endeligt besluttet, da seismiske undersøgelser af undergrunden stadig pågår. Borestart er planlagt til 2026, og varmeleverancen forventes at starte i 2028.

Samir Abboud, administrerende direktør for Innargi, ser store perspektiver i projektet:

“De geologiske betingelser for at etablere geotermi til fjernvarme er virkelig gode i det storkøbenhavnske område. Projektet er forhåbentlig kun det første af flere samarbejder med Vestforbrænding, der kan bane vejen for mere fjernvarme og flere alternativer til biomasse,” siger han.

Projektet fremhæves som et eksempel på, hvordan offentligt-privat samarbejde kan drive innovation og grøn omstilling. Vestforbrænding, som er ejet af 19 sjællandske kommuner, bringer sin erfaring inden for fjernvarme og affaldshåndtering, mens Innargi bidrager med kapital og ekspertise inden for geotermiske anlæg.

Denne synergi gør det muligt at tage hul på en ny varmekilde, der ikke blot er klimavenlig, men også driftssikker. Når de geotermiske anlæg drives med vedvarende energi fra sol eller vind, er geotermi CO2-neutral og udleder ingen skadelige partikler.

Geotermi som en del af en bredere strategi

Geotermi er dog kun én brik i det store puslespil. Vestforbrænding arbejder også med andre alternative varmekilder som overskudsvarme fra virksomheder og CO2-fangst. Dette brede fokus skal sikre, at fjernvarmen i fremtiden bliver både klimavenlig og økonomisk bæredygtig.

“Vi har forpligtet os til at levere løsninger, der gør fjernvarmen konkurrencedygtig, samtidig med at vi tager hensyn til miljøet. Geotermi er en vigtig del af den strategi,” siger Steen Neuchs Vedel.

For Innargi er projektet i Lyngby-Taarbæk blot begyndelsen. Abboud håber, at erfaringerne herfra kan inspirere andre fjernvarmeselskaber til at følge trop. Med geotermi som en stabil og grøn varmekilde kan flere danske byer tage skridt mod en fossilfri fremtid.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind