Skip to main content

Affaldssektoren er præget af en accelererende omstilling mod cirkulær økonomi, digitalisering og liberalisering. Tendenser, der bl.a. fremkaldes af den danske regerings klimaplan for en grøn affaldssektor med en vision om at gøre affaldssektoren klimaneutral i 2030.

Men hvor klar er affaldssektoren egentlig til den fremtid?

Det svar kan man sandsynligvis få et indtryk af på konferencen “Klar til fremtiden i morgen.” som afholdes i Odense af miljø- og affaldsvirksomheden Verdis i denne uge.

Klik her for at vide mere om Verdis

Verdis er en landsdækkende affaldsvirksomheder. Selv kalder de sig leverandør af miljøvedligeholdelsestjenester

Verdis er en af de store aktører på området med en omsætning på over 800 millioner kr. og mere end 800 ansatte på 20 lokationer.

Verdis har været en aktiv spiller i liberaliseringen af affaldsområdet, de overtog bl.a. i 2023  Gadstrup Genbrugsanlæg, som indtil da var ejet af de ni kommuner: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød, Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Stevns. 

Verdis er ejet af Verdis Group, som er en international spiller, der beskæftiger omkring 1800 medarbejdere, fremgår det af hjemmesiden.

Fortsat fokus på partnerskaber

Selvom konferencen afholdes af Verdis, så skal den handle mere om branchen og aktørerne uanset om de er offentlige eller private end om Verdis selv, mener den administrerende direktør Stefan Olin, da OPS-Indsigt kontakter ham.

“Men naturligvis har vi da lidt om Verdis, når jeg byder velkommen. Nemlig at vi fortsat vil arbejde på at drive den grønne agenda gennem partnerskaber, og så har vi også et lille element af breaking news,” siger han og holder en lille pause:

“Vi offentliggør nemlig, at Verdis har vundet opgaven med at bygge Danmarks første ble-anvendelsesanlæg for København og Frederiksberg Kommuner,” siger Stefan Olin. Han understreger, dog at det skal endeligt tiltrædes af de to kommuners politikere i marts.

Få mere at vide om udbuddet – Læs: Leverandør har vundet banebrydende opgave om genanvendelse af bleer

Liberalisering i to spor

Sidste år slog Stefan Olin på tromme for, at aktørerne i affaldsbranchen skulle rykke sammen i bussen og begynde at arbejde mere sammen i partnerskaber, fordi ingen i branchen var store nok til at løse alle målene i regeringens klimaplan alene, hvad enten de var offentlige eller private..

Men hvad er status nu, set med hans øjne?

“Liberaliseringen bevæger sig i to spor. Det ene handler om at forbrændingssektoren, skal ud og kæmpe imod hinanden og det andet er det spor, vi kender i affaldssektoren, hvor Verdis befinder sig, siger Stefan Olin og fortsætter:

“Her synes jeg stadigvæk, at vi har et stykke vej med hensyn til at rykke sammen i bussen. Vi har naturligvis set en række udbud, men de har fortsat karakter af kontraktbaserede udbud, som vi kender dem, så vi har stadig det første udbud med en rigtig karakter af et offentligt-privat samarbejde til gode,” siger Stefan Olin.

En modningsproces 

Når det er sagt, oplever han en opblødning, hvor parterne er begyndt at have mere dialog, så der er tale om en modningsproces.

“Liberaliseringen af forbrændingssektoren er også inde i en modningsproces, for vi har enkelte gange set nogle udbud, der giver lidt problemer. Eksempelvis kørte vi tidligere alt affald fra Djursland til Aarhus, nu er det sådan at madaffaldet skal køres til Aarhus og restaffaldet skal køres 180 km nordpå til Nordværk. Den slags konsekvenser kunne man godt kigge lidt på i fremtiden,” siger Stefan Olin.

Han er med på, at der er tale om de frie markedskræfter, men selv om Verdis får en omlastningsopgave, som bidrager til omsætningen, mener han ikke, at det helt er i tråd med intentionerne omkring liberaliseringen og den grønne omstilling.

Årets Genvinderpris

Men hvad glæder han sig til ved dette års konference?

“Først og fremmest, at møde alle vores kunder og konkurrenter til et dynamisk og spændende program, hvor vi kommer til at nå igennem mange af de centrale emner der præger vores branche på kort tid med intense debatter. – Og så glæder jeg mig naturligvis til uddelingen af Årets Genvinderpris, som uddeles i forbindelse med punktet `Løvernes Hule´, siger Stefan Olin.

Årets Genvinderpris tildeles en af de tre virksomheder Renable, Gavn Studio og Grounded, som OPS-Indsigt tidligere har interviewet, der er nomineret til programpunktet “Løvernes Hulle”, hvor Årets Genvinderpris uddeles.

Klik her for at se hele programmet, som afvikles i Odense torsdag.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind