I dag genanvender vi kun omkring 5 pct af det blandede byggeaffald. Forestil dig, at du kan gange den genanvendelsesgrad op med en faktor14, så du kommer op på 70 pct.
Den virkelighed er lige omkring hjørnet, for på Vester Hedevej i Roskilde har affaldsvirksomheden Solum A/S lige indviet Danmarks første intelligente robot til sortering af blandet byggeaffald.
Casen er interessant, for ifølge dansk affaldsstatistik bliver der, hvert år genereret omkring 5 mio. tons bygge- og anlægsaffald. Det svarer til omkring 40 % af alt affald i Danmark. Meget af bygge- og anlægsaffaldet udnyttes igen, men der er forskel på, hvordan det bliver anvendt.
Eksempelvis bliver kun 5 pct. af de 1,4 mio. tons blandet byggeaffald genanvendt grundet manuelle sorteringsformer.
Med målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. inden 2030 kan det nye robotsorteringsanlæg blive et centralt led i at reducere affaldsmængden fra både offentlige og private byggerier og øge genanvendelsen.
Hvilket Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek da også adresserede ved sin indvielsestale.
”Vi står midt i en afgørende tid for vores klima, og nye teknologiske løsninger er nødvendige for at fremme den grønne omstilling. Byggeaffald udgør en væsentlig den af den samlede affaldsmængde i og er derfor en vigtig branche at gennemse for at styrke genanvendelsen. Med anlægget kan vi tage et markant skridt mod at øge genanvendelsen og sikre en mere cirkulær økonomi, så vi kan nå vores klimamål,” sagde Kaare Dybvad Bek.
Han var inviteret bl.a. i sin tidligere egenskab af boligminister, men også fordi har er opstillet lokalt.
`Miljø-flipper´ blev forretningsmand
Det nye robotsorteringsanlæg markerer ikke blot en milepæl for Solum A/S, men for hele bygge- og affaldsbranchen, samt private og offentlige bygherrer, der nu har mulighed for at øge genanvendelsen af materialer til gavn for miljøet og økonomien.
”Byggeaffald sorteres i dag manuelt med en gravko, en ineffektiv proces, der resulterer i minimal genanvendelse. Det meste knuses og bruges som fyld til bl.a. veje, som ligger lavt i affaldshierarkiet. Den nye robot er derfor et vigtigt skridt mod øget genanvendelse af byggeaffald,” fortalte adm. direktør Christian Christensen fra Solum A/S, da den blev indviet.
Solum A/S er stiftet af Christian Christensen, der i 1980´erne startede med at eksperimentere med kompostering. Dengang blev han, som han selv udtrykker det, betragtet som en ‘miljø-flipper’. I dag er Solum en specialiseret miljøvirksomhed med et stærkt fokus på genanvendelse og bæredygtige løsninger til anlæg, byggeri og energi.
OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, hvordan i gang med opførelsen af Sjællands første anlæg til sortering af plastaffald i Holbæk, der forventes klar til drift i 2026.
I Solum A/S lægger man ikke skjul på, at det her er en forretning, men virksomheden er også drevet med en passion, der går hånd i hånd i hånd med en potentiel udvidelse, hvor man vil etablerer flere lignende anlæg i fx Jylland.
Fandt løsningen i Finland
Det nye robotsorteringsanlæg i Roskilde er en samlet investering på 30 mio. kr., ”Men sammenligner du den med et anlæg, der skal sorterer husholdningsplast, så er vi oppe i helt andre summer som lige omkring 500 mio. kr.,” siger udviklingsdirektør Anne Dorthe Josiassen.
Hun forklarer, hvordan man i Solum A/S fik inspirationen ved at besøge Norge og Finland, fordi man var på jagt efter mulige løsninger.
”Vi kunne ganske enkelt ikke forstå, at man kunne udsortere mere til genanvendelse,” siger Anne Dorthe Josiassen.
Robotten er udviklet af det finske firma ZEN Robotics og ud over, at den sikrer en mere effektiv sortering af byggeaffald, så levere den samtidig data til kundernes ESG-rapporter.
Sætter nye krav til værdikæden
Anne Dorthe Josiassen fortæller, at denne type anlæg er mere end blot en robot, der er bedre til at udsorterer byggeaffaldet.
”Med denne type anlæg sker der noget på tværs af hele værdikæden. Før fik vi blot affaldet leveret og så sorterede vi, det vi kunne, hvorefter det blev sendt videre, men hvis vi skal have det maksimale ud af sådan en robot, så handler det jo også om, at vi forstår sammensætningen af det affald, vi modtager meget bedre,” siger Anne Dorthe Josiassen.
Det er derfor væsentligt for Solum A/S at vide noget om, hvordan bygningsaffaldet er blevet til. Det vil eksempelvis sige, hvordan er bygningerne revet ned.
”Hvad kan vi forvente at få i en container med blandet bygeaffald,” siger Anne Dorthe Josiassen og fortsætter:
”Og grunden til at vi skal vide det, er for, at vi kan programmere robotten rigtigt inden affaldet kommer, så vi ikke skal køre det igennem flere omgange, men så at sige tage det i et rul. På den måde kan vi langt hurtigere få udsorteret, det der kan genanvendes og vi får bedre kvalitet, når det ikke skal igennem systemet af flere omgange.”
Forventer nye produkter
Robotten bliver på den måde en ny ”faglighed”, der med sine kompetencer kræver, at man arbejder mere sammen på tværs af værdikæderne også ift. aftagerne af genbruget. Det vil sige, med bedre sortering opstår der også mulighed for nye former for efterspørgsel hos kunderne i aftageleddet.
”Meget af det træ vi har leveret og også i fremtiden kommer til at levere går til spånpladebrug, men vi forventer også at se andre former for efterspørgsler, som det vi eksempelvis ser fra virksomheden Wohnhomes, der har bygget vores mødelokale uden for sorteringshallen,” forklarer Anne Dorthe Josiassen.
Wohnhomes er et startupvirksomhed, der arbejder med 3D printer boligmoduler ud af en blandingsmasse bestående af upcyclet affaldsplast og affaldstræ. Her en mødepavillon hos Solum, hvor det nye byggemateriale er beklædt med forskallingsbrædder