Det lå egentlig ikke i kortene, efter at Signe Valeur havde afsluttet sin uddannelse som fashion designer, at hun skulle blive i branchen.
“Jeg kunne ikke forene mig med modeindustriens værdisæt, så jeg var på vej af et andet spor, da jeg mødte min partner Alexandra, som havde denne her ide,” siger hun da OPS-Indsigt opsøger hende i anledningen af, at de to kvinders start-up-virksomhed skal deltage på konferencen “Klar til fremtiden i morgen.”
Her skal hun bl.a. pitche, hvorfor deres virksomhed GAVN Studio er et unikt brand, der upcycler kasserede tekstiler og give dem nyt liv.
Casen er interessant, fordi der globalt bliver produceret over 100 milliarder stykker tøj årligt, hvor op mod 92 millioner tons tøj ender på lossepladser. Kun ca. 20% bliver genbrugt eller genanvendt.
Redesigner brugt herretøj så det passer til kvinder
Men har vi ikke ligesom før hørt om startups, der vil genanvende gammelt tøj, så hvad er lige det nye?

“Vi bruger udelukkende herretøj, fordi vi oplever, at det oftest er i meget bedre kvalitet end i aflagt kvindetøj. Og når vi får det ind fra eksempelvis Røde Kors, så redesigner vi tøjet, så det passer til kvindekroppe,” fortæller Signe Valeur.
Ved at fokusere på aflagt herretøj som “råstof”, er Gavn Studio bl.a. i stand til, at tilbyde kvinder blazere og skjorter i premium kvalitet uden at de skal betale for big brand navne.
“Vores primære kundegruppe er kvinder mellem 35 og 60, som gerne vil betale for den værdiskabelse miljømæssigt og socialt er ved, at gå med vores tøj, som i næsten alle tilfælde er one of a kind,” siger Signe Valeur.
Ikke kun bundlinje
Det er her værd at bemærke, at Gavn Studio ikke arbejder med kollektioner af stangvarer, men af unikabeklædning til kvinder. Deres mål er at vise, at det tøj, vi kasserer, ofte er bedre, end det, vi køber som nyt, når det lige har været en tur forbi Gavn Studio.
“Vi ønsker at tilbyde smukt design, der kan købes med god samvittighed. Det er essentielt for os at føle, at vi gør gavn hele vejen rundt – ikke kun på bundlinjen. Derfor samarbejder vi med Randers Kommune, som hjælper med at tilknytte personer til Gavn Studio,” fortæller Signe Valeur.
Lige nu har de bl.a. to skræddere, hvor den ene er flygtning fra Ukraine og den anden kommer fra Tyrkiet og gerne vil ind på arbejdsmarkedet.
Forbi “Løvernes hule”
Signe Valeur og hendes partner Alexandra Gerstorf er et eksempel på, hvordan mange startups i dag arbejder på at balancere profit med både miljømæssig og social bæredygtighed.
Men det har også været en lang vej, hvor man bl.a. har været forbi programmet “Løvernes Hule,” hvor de to kvinder fik en dobbelt investering af Anne Stampe og Louise Herping Ellegaard.
Siden er det gået stærkt med fondstilskud fra bl.a. Innovationsfonden, som gør det muligt, at de begge oppebærer en løn og med omsætningen i 2024 som ligger 20 gange over omsætningen, da de gik ind i Løvernes Hule, forventer de de at Gavn Studio løber rundt ved egen kraft i 2026.