Skip to main content

Langs de danske motorveje ligger tusiender og atter tusiender af engangskaffekopper, som ikke kan komposterer i naturen, men det vil to iværksættere nu sætte en stopper for.

Modellen er enkel, nyskabende og innovativ, for den handler ikke om, at vi via nudging skal opgive vores dårlige vaner med at smide engangskopper langsvejene og det handler heller ikke om komplicerede retursystemer.

Det handler bogstavligt talt om en kop af kaffe – nej ikke med kaffen, men af kaffe, for kaffe kan komposterer i naturen og det er der i den grad behov for. 

KantarGallup-undersøgelse lavede i 2021 en undersøgelse, der gjorde det muligt for den internationale interesseorganisation Oceana, at estimere, at vi danskere hvert år bruger 130 millioner engangskaffekopper. Lægger man kopperne op linje, vil de gå hele vejen fra København til Cape Town i Sydafrika.

Udnytter det spildte potentiale

På torsdag præsenterer iværksættervirksomheden Grounded deres kaffekop på konferencen “Klar til fremtiden i morgen.” som afholdes af miljø- og affaldsvirksomheden Verdis i denne uge.

“Vores idé er enkel: vi  forvandler  kaffegrums  til kaffekopper og samtidig udnytter vi det spildte potentiale i kaffegrums,” lyder det fra Marcus Byrgesen, der er CEO for Grounded.

Kaffegrums er nemlig på ingen måde et udtjent materiale, hvis man spørger de to brødre Marcus og Tinus Brygersen.

Siden 2021 har de som “first movers”  arbejdet aktivt på, at udvikle og producerer kaffekopper lavet af kaffegrums i en blanding med bl.a. brugt madolie som gør, at man kan producerer komposterbare kaffekopper.

Ender til sidst som urtepotter og gødning

Ideen tog sin begyndelse da Marcus´ tvillingebror Tinus skulle afslutte hans kandidat på ingenørstudiet. Her konstaterede han, at han pludselig stod med en meget stor sæk fyldt med kaffegrums.

“Det vi gør, er at vi indsamler kaffegrums ind fra vores kunder, som er danske virksomheder der har et stort forbrug af kaffe og det bruger vi så til at lave nye kopper, dem levere vi så tilbage til kunderne, og når vi så kommer med nye kopper næste gang. så indsamler vi både virtksomhedens kaffegrums og de brugte kopper,” forklarer Marcus Byrgesen.

Rejsen for kaffegrumset slutter dog ikke her, for de brugte kaffekopper for endnu en ny funktion som potter til forskellige planter ude på planteskoler, “Og her fungere de både som potte og gødning.” siger Marcus Brygersen.

Men hvor langt er de egentlig, for det er jo ikke en kop, du kan købe henne i supermarkedet.

“Nej det er ganske rigtigt. Vores kunder er typisk facility servicevirksomheder, der bringer kopperne ud til brugerne. Så det er i forhold til store virksomheder, hvor vi både kan aflevere vores kopper men også indsamle kaffegrumsen efterfølgende. det er nemlig ret så kompliceret, at få indsamlet kaffegrumsen, så dens energi ikke er begyndt at kompostere. Sker det kan vi ikke bruge kaffegrumsen til nye kopper,” forklarer Marcus Byrgesen.

Skalering og blikket rettet mod udlandet

Lige nu er Grounded i gang med at skalerer produktionen.

“Vi er gået fra små produktion og er nu på vej mod storproduktion, hvor vi i år forventer at producerer 10 mio. kopper og det vil vi gerne firdoble i løbet af et par år,” siger Marcus Byrgesen.

Han lægger ikke skjul på, at det ikke altid har været en let vej, for selvom de har en “angel-investor”, så har bankerne ikke fra starten ville give banklån, så de har overlevet på softfunding fra bl.a. innovationsfonden.

Men hvad skal der til før jeres indsats reelt kan ses på miljøet? – 10 mio. kropper er jo ikke det helt store.

“For at det virklig batter, så er drømmen, at vi når op over 100 mio. kopper om året, men det kræver, at vi også retter blikket mod udlandet,” vurderer Masrus Byrgesen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind