54 kommuner søger om over en milliard i særtilskud til “særligt vanskeligt stillede kommuner&#...

Udligningsreformen gav de fattigste kommuner over halvanden milliard ekstra. Alligevel vil over halvdelen af kommunerne have del i pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner.
Fribo Holte er et friplejhjem, der omfatter 72 ældreboliger og opføres ved Skovlyskolen i Holte.

Udligningsreformen: Kommuner kan score kassen på friplejeboliger

En overset nøgle i udligningsreformen kan blive en gamechanger i markedet for friplejeboliger, hvor kommuner kan score en udligningsgevinst på op til 200.000 kr. for hver udenbys borger. Læs hvad der er op og ned.
De røde lamper blinker længe inden udligningsreformen er vedtaget. Her fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag ved præsentationen af regeringens udspil til en udligningsreform i januar.

Analyse skal afdække uhensigtsmæssige kommunale incitamenter ved udligningsreform

Fem partier bag udligningsreformen udtrykker bekymring for, at udligningsreformen kan medføre afspecialisering og uhensigtsmæssige økonomiske incitamenter for kommunerne. Læs, hvad de forpligtiger sig til og hvad Selveje Danmark anbefaler.
Blandt andet personer med handicap risikerer at få dårligere service, når den nye udligningsreform træder i kraft. Kommunerne får nemlig et stort økonomisk incitament til at tage borgere hjem til tilbud i egen kommune, selvom det ikke nødvendigvis er det bedste tilbud.

Udligningsreform gør det dyrere at anbringe handicappede udenfor kommunen

Nye tal viser, at udligningsreformen gør det væsentligt dyrere at anbringe borgere på tilbud udenfor kommunegrænsen. Få forklaringen her.
Kommunerne vælger ofte at anbringe handicappede borgere på institutioner udenfor kommunen, fordi borgeren her kan få en bedre behandling. Men det bliver markant dyrere i fremtiden.

Udligningsreform kan medfører lukning af private botilbud

Kommuner anbringer ofte borgere på institutioner i andre kommuner, som er bedre for borgeren. Men nye udligningsregler gør det markant dyrere og der er risiko for afspecialisering med lukning af private tilbud.

Kommuner straffes for at anbringe udsatte borgere i andre kommuner

Med omlægningen af de demografiske udgiftsbehov bliver det dyrere at placere borgere i sociale tilbud uden for kommunegrænsen.
Det var daværende indenrigsminister Britta Schalll-Holberg, der i 1984 besluttet, at kommunerne skulle have kommunal udligning af de borgere, som de havde betalingsforpligtelsen for.

Britta indførte det – Astrid afskaffer det. Læs historien om betalingskommuner

I 1984 indførte man, at udgiftsbehovet i udligningen skulle tilfalde kommunen med betalingsforpligtelsen. Det lægger regeringen nu op til at ændre.

DI vil erstatte kommunernes andel af selskabsskat med ny præmie for private arbejdspladser

DI blander sig nu i debatten om selskabsskatten i den kommunale udligning og sætter dermed øget fokus på debatten om retfærdigheden i den nuværende ordning.
Mette Frederiksen fortalte i dag Socialdemokratiets kommunale bagland, at regeringen vil flytte penge fra rige til fattige kommuner.

Regeringen snart klar med udligningsudspil: Flytter penge rige til fattige kommuner

Regeringen har lagt sig fast på, at der skal flytte penge fra kommuner med få sociale problemer og indvandrere til kommuner med mange sociale problemer og indvandrere ligesom der skal flyttes penge fra by- til landkommuner. Læs mere om indholdet i regeringens plan her.

Derfor taber 78 kommuner på stigende selskabsskatter. Se tallene for alle kommuner her.

I hele 78 kommuner var det reelt en dårlig nyhed, da de før sommerferien modtog meddelelsen fra Økonomi- og Indenrigsministeriet om, at den samlede afregning af selskabsskatter til kommunerne stiger med 1,9 milliarder kroner i 2020. Se gevinster og tab for alle kommuner her.