Skip to main content

Danmarks Radio kørte det store medieskyts i stilling torsdag med en serie af spots og teasers, der startede allerede onsdag, hvor målet var den private lægevirksomhed Alles Lægehus, der opererer med en partnerskabsmodel for praktiserende læger.

En alternativ model til den traditionelle PLO-læge-model, hvor den praktiserende læge i bedste dr Hansen stil, driver hele klinikken alene. I partnerskabsmodellen som OPS-Indsigt tidligere har beskrevet, er det en speciallæge i almen medicin, der ejer ydernummeret, men indgår et partnerskab med en lægevirksomhed som Alle Lægehus.

Det vil sige, partnerskabsklinikkerne består af praktiserende læger (ansatte og ejere) med deres egen selvstændige lægevirksomhed, som udgør det lægefaglige maskinrum, men alle andre funktioner i lægeklinikken er varetaget af det brand – i dette tilfælde Alles Lægehus -, som udgør skallen og ansigtet udadtil.

Skåret efter en DR-Classic skabelon

Modellen har været meget omdiskuteret i faglige kredse de sidste år bl.a. fordi den har bredt sig i udkantsområder, hvor man mangler læger. OPS-Indsigt har flere gange beskrevet, hvorledes bl.a. Praktiserende Lægers Organisation (PLO) via lobbyismen for eksempel fik rejst et beslutningsforslag i Folketinget, der skulle ”nedkæmpe” partnerskabsklinikker. En kampagne der mistede luften, da det nåede frem i Folketingssalen.

Samlet set var det altså kun et spørgsmål om tid, inden Danmarks Radio eller TV2 ville finde en vinkel, som de kunne forfølge.

Torsdagens vinklen i DR-programmet `Kontant´ var skåret efter en DR-Classic skabelon, hvor fokus var profit på velfærd med en undertone af snyd, bedrag og forargelse.

Ingen rygende pistol og ingen kontakt til regionen

I korte træk handler det om en tidligere TV-læge, der ejer flere lægehuse under partnerskabskoncernen Alles Lægehus, hvor han ifølge DR aldrig er til stede, hvad en ekspert i sundhedsjura, Kent Kristensen vurderer ikke er intentionen bag lovgivningen om, at en læge må eje op til seks ydrenumre.

Her skal ejerlægen i hans optik holde øje med den faglige drift, men det sker altså tilsyneladende ikke.

Samtidig konstateres det i udsendelsen, at den navngivne læge bruger en anden lægekliniks ydrenummer til at henvise patienter til privatklinikker uden for det offentlige sundhedsvæsen. Dette uden den pågældende lægekliniks viden.

Det hele perspektiveres i DR udsendelsen, af at sundhedsiværksætteren Thomas Helt, der har skabt Alle Lægehus, for et par år siden solgte aktiemajoriteten af Alles Lægehus til en udenlandsk koncern for et trecifret millionbeløb.

Profit på velfærd lurer lige under overfladen uden, at det bliver sagt højt.

Tilsvarende findes der heller ikke i dette første af to programmer om lægehuset, en rygende pistol der dokumenterer, at Alles Lægehus leverer dårlig lægefaglig behandling på deres klinikker. Ligesom Danmarks Radio tilsyneladende ikke har forhørt sig hos regionerne som tilsynsmyndighed, om der er noget at udsætte på kvaliteten. Hvilket havde været på sin plads, når man nu med sin vinkel angiver, at der foregår noget som ikke er i orden.

Danmarks Radios vinkel bliver efterfølgende mere eller mindre kopieret af medier øst for Storebælt i forskellige citathistorier, bl.a. i Berlingske, hvor man skriver:

”Flere navngivne læger beskyldes i DR-programmet ”Kontant” for at have »stråmandsklinikker«, hvor de sjældent eller så godt som aldrig er til stede.”

På Vestkysten adresserer man en hel anden kompleksitet

I Jyske Vestkysten var vinklen anderledes. Her bragte man ret hurtigt en serie artikler, der på mange måder illustrerede afstanden mellem de journalistiske vinkler i Øst- henholdsvis Vestdanmark på samme sag.

I en af artiklernes overskrifter skriver man bl.a.: ”Dette firma har reddet lokale lægehuse fra at lukke – nu er det under heftige anklager.” Man adresserer med andre ord en hel anden journalistisk kompleksitet end snyd og bedrag.

Hos Jyske Vestkysten er man enige i, at det er helt naturligt at se kritisk på, hvordan en millionkoncern som Alles Lægehus driver sine klinikker.

”Men virkeligheden er samtidig bare, at der i store dele af landet er meget store problemer med at tiltrække praktiserende læger. Og hvad er så bedst? At borgerne i Bylderup-Bov ingen lægeklinik har, eller at de har en lægeklinik, som ultimativt er ejet af en kæmpemæssig australsk koncern?” skriver mediet i en analyse.

Hvor man også beskriver, hvordan Alles Lægehus i en længere række af sammenhæng har været den eneste virksomhed, der bød ind på at drive de lægeklinikker, som regionen udbød i Danmarks udkant, fordi der ikke var nogen læger der ville købe ydrenumrene.

Læge: En praksis-manager alt det administrative

Og ganske interessant, så bringer Jyske Vestkysten også et interview med læge Peder Ahnfeldt-Mollerup, der i partnerskab med Alles Lægehus driver flere lægeklinikker. Alle i det man kan betragte som områder, hvor lægedækningen er vanskelig.

Han undrer sig over, at Danmarks Radio ikke har spurgt ham, hvordan ser hverdagen i Alles Lægehus. Ifølge Peder Ahnfeldt-Mollerup har modellen med Alles Lægehus nemlig givet mere tid til det lægefaglige arbejde.

”Jeg var i Esbjerg onsdag og arbejdede i en af klinikkerne dernede. Det er altså en fornøjelse at komme ned og bare se patienterne, selv om jeg ikke kender dem særligt godt der. Jeg har god tid til dem. Jeg snakker med dem, og når arbejdet er færdigt, så lukker jeg ned for computeren, og så står der en praksis-manager og et firma, der sørger for at samle op på alle de administrative ting,” siger han til Jyske Vestkysten.

Læs også: Solgte deres lægepraksis og blev ansat i en partnerskabsklinik

Peder Ahnfeldt-Mollerup overtog et lægehus i Vejen fra to erfarne læger sidste år. De arbejder fortsat i lægehuset. Nu er det bare som ansatte læger og ikke ejere af egen praksis.

Derfor giver det for ham at se ingen mening, at han møder op i Vejen og blander sig i den daglige gerning. ”Jeg kan jo ikke give den kontinuitet, som de kan,” siger han.

Det er afslutningsvis ligeledes bemærkelsesværdigt, at Danmarks Radio ikke i deres første udsendelse om Alles Lægehus har interview med de tilsynsførende myndigheder. Det får vi måske at se på næste torsdag, for i vanlig DR-modus kommer der naturligvis to afsnit.

Afsnit et indeholder som nævnt ikke en rygende pistol, men efterlader i dramatisk stil seeren med det indtryk fra de sidste minutter, at man i Alles Lægehus måske afregner regionen for mere end man leverer, men det må man altså vente med, at få afklaret til næste uge.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind