Skip to main content

Det fælleskommunale genbrugsanlæg ARGO er pr første juli 2023 blevet solgt til af Urbaser A/S for et tocifret millionbeløb, fremgår det af en pressemeddelelse.Det blev annonceret midt under folkemødet medens over 40.000, som søger indflydelse på det danske samfund var samlet til folkemøde i Allinge og fik derved ikke den store nationale opmærksomhed.

ARGOs bestyrelse besluttede tilbage i 2022 at sætte Gadstrup Genbrugsanlæg til salg. Salget var motiveret af det kommende producentansvar på emballager, som gør at ARGO fra 1. januar 2025 ikke længere skal løse opgaven, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Genbrugsanlægget var indtil salget ejet af de ni kommuner: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød, Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Stevns. 

”Salget af Gadstrup Genbrugsanlæg har genereret stor interesse hos potentielle købere, hvilket også har betydet, at vi har måtte udsætte budfristen af to om gange grundet mange kvalificerede spørgsmål til aktiverne og tjenesteydelserne. Efter en god udbudsproces, er vi tilfredse med, at det er Urbaser der overtager og driver Gadstrup Genbrugsanlæg fremadrettet,” siger Trine Lindegaard Holmberg, direktør i ARGO.

Salget betyder, at fire medarbejdere virksomhedsoverdrages og nu kommer til at indgå i Urbaser A/S.

På opkøb i kølvandet på ny lov

Genbrugsanlægget er det andet opkøb af offentlige ejede anlæg Urbaser foretager i Danmark indenfor en uge. I sidste uge offentliggjorde Urbaser opkøbet af et andet kommunalt ejet sorteringsanlæg.

Fra den 1. januar 2024 overtager Urbaser A/S nemlig sorteringsanlægget Nordværk i Aalborg ejer som et led i realiseringen af den nye lovgivning på området, der gør, at Nordværk som en kommunal virksomhed ikke længere må eje eller drive automatiserede sorteringsanlæg.

Anlægget er blandt de mest avancerede i Danmark, og det sorterer i dag plast, metal og mad- & drikkekartoner fra borgerne i otte nordjyske kommuner – Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild, Læsø og Frederikshavn. 

Ambitioner om at udvide aktiviteterne 

Stefan Olin, administrerende direktør i Urbaser A/S glæder sig til at overtage Gadstrup Genbrugsanlæg og samarbejdet med de nye kollegaer.

Anlægget er imidlertid også en vigtig brik i den nye ’affaldsarkitektur’, som skal til for at håndtere det kommende producentansvar for emballage fra 1. januar 2025. Urbaser har ambitionerne og investeringslysten i at udvide aktiviteterne i Gadstrup på sigt. Vi skal være leveringsdygtige i hele affaldets værdikæde og her er genbrugsanlægget en vigtig del af vores egen cirkulære rejse,” siger Stefan Olin i en pressemeddelelse.

Genbrugsanlægget koster Urbaser A/S 36 millioner kroner. I overdragelsen forpligter Urbaser sig til at levere samme services for de ni kommuner og ARGO frem til 2025, hvor det udvidede producentansvar på emballage træder i kraft. Aftalen har option på forlængelse af aftalen i op til et år. Optionen kan udnyttes, hvis det udvidede producentansvar for emballage forsinkes.

Genbrugsanlægget i Gadstrup modtager, håndterer og afsætter årligt 32.000 ton genanvendeligt affald for de ni tidligere ejerkommuner og genbrugspladser. På anlægget vejes det genanvendelige affald, herunder blandt andet papir, pap og plastik, hvorefter to sidstnævnte presses til baller ved et tryk på 100 ton. Materialerne transporteres efterfølgende til blandt andet sorteringsanlæg i Tyskland og pap- og papirfabrikker i Sverige og Tyskland.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply