Skip to main content

Siden 2020 har det offentlige frem til og med 2025 skulle spare milliarder af skattekroner på eksterne konsulenter. I 2024 drejer det sig om 326 millioner kroner, men hvem følger lige op på om målet bliver nået?

Spareplanerne blev oprindeligt vedtaget af den tidligere S-regering og er videreført af den nuværende socialdemokratisk ledede SVM-regering, som et led i regeringens plan om at opnå en besparelse på tre milliarder kroner frem mod 2025 på konsulentområdet.

Det er kommunerne der skal stå for det meste af besparelsen. I alt skal de stå for 1.6 milliarder kroner.

Men det er kun Staten, som i de første år (2019 til 2022) har udgivet en opgørelse over konsulentforbruget, fremgår det af en artikel i DigiTech og den opgørelse er endda tvivlsom.

Ved ikke præcis hvor meget der er sparet

Finansministeriet har tidligere i 2022 bekræftet over for NB-Økonomi, at der i den sammenhæng blev brugt en meget usædvanlig og kreativ måde at gøre det fald op.

Egentligt viste de rå tal, at statens konsulentydelser kun var faldet med 127 millioner kroner, hvilket er langt fra de lovede 803 millioner kroner i 2021. Men det blev i en opgørelse til Finansudvalget pustet op til et fald på 946 millioner kroner ved at trække udgifter til COVID-19 og den såkaldte udbyttesag fra som ekstraordinære udgifter.

null
Kilde: Finansministeriet

Det strider mod et fagligt anerkendt princip om, at hvis man vil trække nogle udgiftsposter ud af en opgørelse, så skal man gøre det i begge de to år man sammenligner.

Det betød, at statens konsulentforbrug i startåret 2019 var opgjort til at være højere end det egentlig var tilfældet, og dermed så S-regeringens konsulentbesparelser fra 2019 og frem større ud end de i realiteten havde været.

DigiTech har spurgt KL og de Danske Regioner, om de har lavet en opgørelse over de årlige samlede konsulentudgifter hos henholdsvis kommuner og regioner, men det overblik har interesseorganisationerne ikke, ”og det er ikke opgørelser, der står til at blive lavet,” fremgår det af mediet.

Vi ved derfor ikke om stat, regioner og kommuner rent faktisk har indfriet regeringens sparemål fra 2019 til dato.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply