Staten brugte del af konsulentbesparelser på ansatte og ikke mere velfærd

Del artiklen:
Socialdemokratiet lovede i valgkampen 2019 at sikre tre milliarder kroner ekstra til velfærd ved at spare på konsulenter. Nye tal viser, at staten i bedste fald har sparet en brøkdel af de 803 millioner kroner, som skulle være sparet på det statslige område, som regeringen direkte kontrollerer,
Socialdemokratiet lovede i valgkampen 2019 at sikre tre milliarder kroner ekstra til velfærd ved at spare på konsulenter. Nye tal viser, at staten i bedste fald har sparet en brøkdel af de 803 millioner kroner, som skulle være sparet på det statslige område, som regeringen direkte kontrollerer, - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets store løfte fra valgkampen om at sikre milliarder til velfærd ved at skære i udgiften til konsulenter falder yderligere fra hinanden, viser nyt svar til Folketinget.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Socialdemokratiets valgløfte om at sikre tre milliarder kroner til mere velfærd ved at spare på statens, kommunernes og regionernes brug af konsulenter smuldrer nu yderligere i hvert fald for statens vedkommende.

Finansminister Nicolai Wammen måtte fredag i sidste uge på et åbent samråd erkende, at det kun var lykkedes at nedbringe statens konsulentregninger med 127 millioner kroner. Men nu viser et nyt svar til Folketinget, at det tal heller ikke er dækkende. Det skriver NB-Økonomi.

Læs også:
Finansminister bekræfter kreativ opgørelse af konsulentudgifter

For at erstatte det arbejde, som de private konsulenter udførte for staten, har finansministeren nemlig givet de enkelte ministerier lov til at ansætte mere personale, ligesom regeringen har brugt 27,7 millioner kroner om året til såkaldte “fællesstatslige løsninger, som har til
formål at opbygge kompetencer i staten og understøtte større intern opgaveløsning.”

Det fremgår af et svar fra finansministeren til Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen. Her skriver ministeren:

“Som led i udmøntningen af konsulentbesparelserne i staten aftalt i hhv. ’Finansloven for 2020’ og ’Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i 2021-2023’ har ministerierne fået mulighed for at anvende en øget del af deres tilbageværende bevilling på løn til medarbejdere. Ministerierne har således fået øget rum til at løse opgaver med interne ressourcer med henblik på at styrke og fastholde kompetencer og viden internt i staten.”

Statens besparelser smuldrer

Dermed er facit på regnestykket for statens besparelser meget langt fra de lovede besparelser på 803 millioner kroner.

Umiddelbart er regningen kun faldet med 127 millioner kroner, men derfra skal trækkes de 27,7 millioner til såkaldte “fællesstatslige løsninger”, og så er der kun en besparelser på 99,3 millioner kroner tilbage, som kunne være gået til øget velfærd.

De nye oplysninger viser imidlertid, at der fra de 99,3 millioner yderligere skal trækkes et ukendt beløb, som er gået til at ansætte det personale, som skulle overtage konsulenternes opgaver.

Ministeren oplyser ikke, hvor stort det beløb er, og det fremgår ikke umiddelbart af ændringsforslagene til Finanslov 2020. Men uanset hvad er spørgsmålet, om staten kun har sparet en brøkdel af det lovede på konsulenter, eller om der direkte har været en vækst.

Der findes ingen opgørelse for, om kommuner og regioner har været dygtigere til at flytte penge fra konsulentudgifter til velfærd. Derfor er det p.t. et åbent spørgsmål, hvor stor en del af valgløftet om at flytte tre milliarder til velfærd, som overhovedet er realiseret.