Skip to main content

Der var jongleret med tallene, da Finansministeriet i juni måned forsikrede finansudvalget om, at “udviklingen i statens konsulentforbrug 2019-2021 frasorteret ekstraordinære udgifter i 2021” viser et fald på 946 millioner kroner. Det skriver NB-Økoomi.Finansministeriet bekræfter nu – som NB-Økonomi skrev i starten af august – at  der er brugt en meget usædvanlig og kreativ måde at gøre det fald op.Egentligt viste de rå tal, at statens konsulentydelser kun var faldet med 127 millioner kroner, hvilket er langt fra de lovede 803 millioner kroner. Men det blev i en opgørelse til Finansudvalget pustet op til et fald på 946 millioner kroner ved at trække udgifter til COVID-19 og den såkaldte udbyttesag fra som ekstraordinære udgifter.

Men nu bekræfter oplysninger fra Finansministeriet, at tallene var pyntet med godt 280 millioner kroner.Manøvre pyntede på udviklingen i statens konsulentforbrug  Finansministeriet vedgår i et nyt svar til Folketingets Finansudvalg, at der “ikke korrigeret bagudrettet i baseline (2019).” Oversat til almindelig dansk betyder det, at ministeriet har trukket hele konsulentudgiften fra til udbyttesagen 2021 uden samtidig at trække udgiften i 2019 ud af tallene for det år. Og det er ifølge en landets førende eksperter i økonomistyring ganske enkelt i strid med alle faglige standarder.“Det er et helt generelt fagligt anerkendt princip, at hvis man vil trække nogle udgiftsposter ud af en opgørelse, så skal man gøre det i begge de to år man sammenligner. Det kan jeg ikke forestille mig, at nogen med faglig ædruelighed kan diskutere – det handler ikke om synpunkter men noget rent fagligt,” sagde professor i økonomistyring ved Aalborg Universitetscenter Per Nikolaj Bukh til NB-Økonomi..Effekten var, at statens konsulentforbrug i 2019 var opgjort til at være højere end det egentlig var tilfældet, og dermed har S-regeringens konsulentbesparelser over regeringsperioden set større ud end de i realiteten har været.Denne manøvre har pyntet udviklingen i statens konsulentforbrug med 280,2 mio. kr. når man ser på udviklingen fra 2019 til 2021. Og dermed passer nedenstående opgørelse fra orienteringen til Finansudvalget ikke.Staten havde ikke et fald i statens konsulentforbrug på 946 millioner kroner, når man ser bort fra de ekstraordinære udgifter til COVID 19 og udbyttesagen, men derimod kun et fald på 666 millioner kroner.

“Jeg skal naturligvis beklage, hvis følgebrevet har givet anledning til misforståelser,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) i sit svar til Folketinget.Men den forklaring køber Venstres medlem af finansudvalget Torsten Schack-Pedersen ikke.”Finansministeriet var meget kække på kanten af det uklædelige i deres orientering til Folketingets Finansudvalg,” siger han. “Årsagen til, at de laver de her trylle-rylle numre i orienteringen er, at de vil skjule, at staten har sparet mindre på konsulenter.”Reelt var det blot en rammebesparelseFinansministerens problemer stopper dog ikke her.Socialdemokraterne var ved valget i 2019 meget kritiske overfor de såkaldte rammebesparelser, hvor statens institutioner og eks. kommunerne løbende fik til opgave at skære en bestemt procentdel af deres budget.Nu skulle der i stedet spares på det offentlige brug af konsulenter.”Loftet fastsættes, så der spares i alt 3 milliarder kroner på stat, regioner ogkommunernes brug af private konsulenter. Pengene skal i stedet gøre gavn andre steder i den offentlige sektor,” hed det i Socialdemokratiets pressemeddelelse.Men reelt har staten kun sparet 127 millioner kroner på private konsulenter fra 2019 til 2021, fordi staten jo har betalt for konsulentopgaverne til udbyttesagen og COVID-19.Derfor argumenterer finansminister Nicolai Wammen for, at selvom faldet i statens konsulentforbruger er langt mindre end lovet, så er pengene alligevel sparet, “I staten er konsulentbesparelserne udmøntet som rammereduktioner på de enkelte ministerområder. Pengene er med andre ord konkret taget fra ministeriernes rammer og i stedet brugt til at finansiere bl.a. mere og bedre velfærd og den grønne omstilling,” lyder argumentet pludseligt uden at det oplyses, hvordan de enkelte ministerier så har sparet pengene.”De vil skjule, at konsulentbesparelsen reelt blot er en klassisk rammebesparelse i staten. Og hvad der er sket ude i kommunerne – som jo skulle hente den største del af besparelsen – det kan vi ikke få oplyst,” siger Torsten Schack-Pedersen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply