Skip to main content

De små enkeltmandsejede private dagtilbud og pasningsordninger kan umiddelbart ånde lettet op. Efter mere end et år på pinebænken kan de nu se frem til, at måtte fortsætte som de plejer. De Radikale har nemlig trukket sig fra den del af aftalen om minimumsnormeringer, der lagde op til, at man ville hegne de private dagtilbud inde og i praksis forbyde deres virke.

Det var De Radikale med på for over et år siden, men nu har man altså ombestemt sig.

Et af deludgangspunkterne for aftalen var, at de private dagtilbud ikke måtte trække overskud ud. Samtidig har det vist sig, at man ved denne aftale sandsynligvis ville likvidere et helt segment af kvindelige iværksættere.

Vil ikke lægge stemmer til

Aftalen om minimumsnormeringer blev indgået i december af 2020 med en smalt flertal, hvor Lotte Rod, der er børneordfører for De Radikale, var tungen på vægtskålen. Uden De Radikales opbakning er der nu ikke flertal for hele aftalen og det har partiet meddelt Undervisningsministeren.

”Vi hverken kan eller vil lægge stemmer til at ødelægge tingene for de ildsjæle, der har lavet en lille Steiner-børnehave eller en naturinstitution på landet,” skriver Lotte Rod ifølge ritzau.

For hende er det i processen kommet til at handle om mennesker, der har knoklet i mange år af deres liv for at bygge en institution op fra bunden.

”Derfor vil jeg gerne sige meget klart til dem: De skal have lov til at fortsætte under de nuværende regler,” skriver Lotte Rod.

Det er virkeligheden der tæller

Men hvad har fået Lotte Rod og De Radikale til at skifte mening efter et helt år?

Ifølge ritzau har det krævet grundig overvejelse i den radikale gruppe fordi to vigtige radikale principper, som støder sammen:

”På den ene side gør vi en dyd ud af at stå ved de aftaler, vi indgår. På den anden side må det være sådan, at det er virkeligheden og ikke papiret, der tæller,” skriver Lotte Rod.

Men hvad er det for en virkelighed, som Lotte Rod og De Radikale har taget ind. Meget kunne tyde på, at både baglandet og en meget aktiv netværksgruppe på facebook efter mange forsøg har haft held til, at konkretisere konsekvenserne af den aftale man har indgået.

”Så når enkeltmandsvirksomhederne siger, de foreslåede regler får dem til at lukke, så strider det mod det, vi er gået ind i aftalen med,” siger Lotte Rod.

Dansk Industri er forsigtig positiv

Umiddelbart lyder det som om, at nu kan aktivisterne bare lade champagnepropperne springe, men det skal man nok vente lidt med.

Det handler nemlig om, at udmeldingen fra De Radikale umiddelbart ikke omfatter, den del af de private dagtilbud som drives som kapitalselskaber i form af eksempelvis et anpartsselskab.

Det betyder, at der fortsat vil være en del private dagtilbud, som ligger på pinebænken og som umiddelbart ikke er omfattet af, at De Radikale har trukket støtten til enkeltmandsvirksomheder.

Hos Dansk Industri er man også forsigtig med at have armene over hovedet.

”Det er naturligvis positivt, at De Radikale har lyttet til de voldsomme bekymringer, der er i forhold til enkeltmandsinstitutioner, det er godt, men som vi forstår det, så står resten af aftalen om et profitforbud mod private ved magt og det skaber jo fortsat stor usikker hos en lang række private dagtilbud,” siger branchedirektør Jakob Scharff til OPS-Indsigt.

Behovet for de private er lige om hjørnet

Jakob Scharff peger på, at man for det første fortsat ikke ved, hvordan det her profitforbud skal udmøntes i praksis og for det andet står vi overfor et babyboom, hvor rigtig mange kommuner skal til at udbygge antallet af børnehaver og vuggestuepladser ret massivt.

Og her skal man lige have kommunernes pressede anlægsrammer in mente. Så på mange måder ligger opgaven lige til højrebenet for de private kapitalselskaber og det samarbejde er mange kommuner rigtig interesserede i. 

”Og her skal man tænke på, at det jo ikke alene er dagtilbud drevet af lokale ildsjæle og enkeltmandstilbud, der kan løse den opgave, Vi har i den sammenhæng i den grad behov for nogle af de virksomheder, der har mulighederne for både at bygge og drive institutionerne rundt i hele landet,” siger Jakob Scharff.

Men det kræver, at De Radikale ikke kun trækker sig fra den del af aftalen der omhandler enkeltmandsvirksomheder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply