Skip to main content

Mod al forventning har et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg mandag besluttet at give Intervare A/S frem til 1. november 2021 til at implementere den model, virksomheden foreslog i fredags. Det fremgår af en pressemeddelelse.  

I fredags var stemningen ellers en anden hos overborgmester Lars Weiss, han var tæt på at droppe kontrakten, skrev fagbladet 3F, men samarbejdet mellem Intervare A/S og København holder altså endnu, for Sundheds- og Omsorgsudvalget, der har den formelle kompetence, har altså besluttet noget andet end overborgmesteren havde forventet.

Samtidig har udvalget besluttet at pålægge Intervare A/S en bod samt at tilbageholde månedlige vederlag af 400.000 kr. op til et samlet beløb på 3,2 millioner kroner. 

”Vi er enige om at give dem en allersidste chance,” siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester (SF) i Københavns Kommune til Fagbladet 3F efter udvalgsmødet mandag aften.

Hun vil dog ikke kommentere, hvorfor udvalget ikke fulgte opfordringen fra Lars Weiss, men understreger, at beslutningen er truffet af et ”enigt udvalg”.

Med til billedet hører også, at havde København opsagt kontrakten med Intervare, havde man ikke haft sammen mulighed for at pålægge en bod eller tilbageholde vederlag med henblik på at sikre, at Intervare efterbetaler chaufførerne, det beløb som kommunens CSR-enhed tidligere har vurderet, at de har krav på.   

København har selv efterspurgt denne løsning

Med løsningen fra Intervare er der mulighed for, at konflikten mellem Københavns Kommune og Intervare kan finde en form for afslutning.

”Vi har stået stejlt over for hinanden de seneste måneder. Men vi har nu i Intervare besluttet, at vi lægger vores distribution i København om, så det i fremtiden bliver nogle større transportvirksomheder, som skal stå for udbringningen af varer. Disse transportvirksomheder vil så have ansat chauffører, som kan forestå udbringningen af dagligvarerne til Købehavns Kommunes ældre og udsatte,” sagde Mikkel Pilemand, der er kommerciel direktør i Intervare i fredags i en pressemeddelelse.

Med denne løsning får Københavns Kommune den løsning, som de selv har efterspurgt – altså ansatte chauffører, der er omfattet af arbejdsklausulen og ikke selvstændige vognmænd.

Der er dog den københavnske krølle på sagen, at da der er tale om en fælles kontrakt med Socialforvaltningen, skal man afvente Socialudvalgets behandling af sammen sag onsdag d. 22. september 2021.

Vil gerne have en domstolsafgørelse

Vi skal nok heller ikke forvente, at sagen er helt løst, selv hvis Intervare accepterer, at København tilbageholder millioner, for Intervare har tidligere opfordret Københavns Kommune til, at der findes en retslig afgørelse på den del af uenighederne, som retter bagud. 

”Vi og vores rådgivere er som sagt stærkt uenige i den juridiske vurdering, som er foretaget af Københavns Kommunes embedsfolk, og derfor mener vi heller ikke, at arbejdsklausulen er brudt, hvilket igen gør, at vi blandt andet ikke kan anerkende det tilbagebetalingskrav, som Københavns Kommune er kommet med. Vi foreslår derfor, at vi får en domstolsafgørelse i forhold til disse spørgsmål, og vi så fortsætter samarbejdet i det nye setup, ” sagde Mikkel Pilemand fredag.

Sagen kort.

Københavns Kommune og Intervare har igennem de sidste fire måneder været uenige om, hvorvidt Intervare opfylder kommunens arbejdsklausul. Uenigheden består i, at Københavns Kommune mener, at arbejdsklausulen også skal omfatte ejerne af de transportvirksomheder, som Intervare i dag har faste aftaler med, om at køre dagligvarer ud til kommunens borgere.

Uenigheden er opstået efter, at kommunen undersøgte betalingsforholdene for chaufførerne hos Intervare i kølvandet på afsløringer af social dumping og elendigt arbejdsmiljø blandt datterselskabet Nemlig.com’s ansatte på firmaets lager i Brøndby.

Intervare og Københavns Kommune har samarbejdet i over 20 år. I hele denne periode har Intervare løst opgaven i Københavns Kommune med det samme koncept.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply