Regeringen strammer grebet om anlægsrammer

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen (S) skærer i statens anlægsrammer for at stramme finanspolitikken.
Finansminister Nicolai Wammen (S) skærer i statens anlægsrammer for at stramme finanspolitikken.

Regeringen skærer i anlæg for at sikre lille stramning i finanslov. Det kan blive en udfordring for kommunerne.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk
og Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Regeringen har siden maj nedjusteret de samlede offentlige investeringer med 4,3 milliarder kroner, og det er den væsentligste årsag til, at den strukturelle saldo forbedres med 0,1 procent af BNP.

Nedskæringen på anlægsområdet er interessant for landets kommuner, fordi det kan indikere et særligt fokus på, at de aftalte anlægsrammer bliver overholdt. Netop overholdelsen af anlægsrammerne i 2022 tegner til at blive et særligt problem for kommunerne, der i deres første budgetudkast har overskredet den samlede anlægsramme med cirka fire milliarder kroner.

Finansministeren fastslog mandag, at selvom kommunerne har svært ved at få enderne til at mødes, så skal de ikke regne med, at finansministeren vil se igennem fingre med, hvis man ikke overholder den aftalte anlægsramme.

“Vores udgangspunkt er jo, at når vi laver en aftale med folk – det gælder også kommunerne – så bliver den aftale overholdt,” sagde Nicolai Wammen ved mandagens pressemøde på spørgsmålet om, om det øgede fokus på på de offentlige investeringer betyder, at man vil holde særligt øje med kommunernes overholdelse af anlægsrammen.

null

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her