Skip to main content

På et ekstraordinært lukket forretningsudvalgsmøde i Region Nordjylland blev det fredag besluttet, at man går efter at opsige kontrakterne på fire udbudsklinikker, som `Alles Lægehus´ har drevet i årevis.

Det fremgår af en pressemeddelelse og kommer i kølvandet på et lukket møde i det politiske fagudvalg for ´det nære sundhedsvæsen´, som blev afholdt for små to uger siden.

Her kunne vi på OPS-Indsigt løfte sløret for, at Region Nordjylland efter al sandsynlighed arbejdede på at opsige aftalerne med `Alles Lægehus´.

Læs også: Danmarks Radio jagter fortsat en rigtig skalp, mandag napper de måske 12.000

Det som længe har været et rygte, er med andre ord officielt nu, hvor regionen en fredag eftermiddag i sommerferien udsender en pressemeddelelse om, det man forventer at gøre efter ferien, når `Alles Lægehus´ er har haft en formel høringsperiode.

Opsigelsesvarsel kædes sammen med dokumentar

Danmarks Radio gik hurtigt i Breaking Gult med en vinkel der hed: ”Region Nordjylland varsler ophør af samarbejde med fire lægeklinikker drevet af `Alles Lægehus´.”

Her kædede man opsigelsesvarslet sammen med DR-dokumentaren `læger på kanten´ fra marts måned, hvor der blev rejst en voldsom kritik af `Alles Lægehus´, der bl.a. førte til at Region Nordjylland politianmeldte flere lægeklinikker tilknyttet sundhedskoncernen og kontaktede Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen har siden gennemført en række tilsyn på de kritiserede klinikker og her kunne OPS-Indsigt for små 14 dage siden offentliggøre, at Styrelsen ikke havde fundet noget, der gav anledning til graverende sanktioner for driften.

” Dermed har Styrelsen for Patientsikkerhed tildelt de kontroversielle klinikker den mest gængse score og vurderet patientsikkerheden på samme niveau med størstedelen (omkring 80 procent) af andre lægeklinikker,” skriver Medicinsk Tidsskrift, der ligeledes har gennemgået Styrelsens rapporter.

Vi har tidligere henvendt os til flere politikere og Region Nordjylland om, hvorvidt Styrelsens vurdering af driften i Alles Lægehus ville få regionen til at trække politianmeldelsen og stoppe arbejdet med at opsige udbudsklinikkerne?

Det har vi endnu ikke fået svar på.

Opsigelse skyldes ikke det svære samarbejde

I Region Nordjylland slår regionsrådsformanden Mads Duedahl, da fast overfor TV2, at man også havde opsagt kontrakterne af udbudsklinikkerne, hvis det ikke havde været Alles Lægehus, der stod for driften.

Det handler ifølge regionsrådsformanden om den lægedækningsstrategi, man har.

”Lige meget hvem, der havde haft udbudsklinikker, så når vi kom til det stadie i udviklingen af vores sundhedsvæsen i Nordjylland, hvor der er nye læger at rekruttere, så har vi hele tiden haft en strategi i mange år, der hedder, at vi prioriterer almindelige praktiserende læger over udbudsklinikker, så det havde vi gjort lige meget hvem, der havde dem,” understreger Mads Duedahl.

Til Danmarks Radio, som rejste sagen mod `Alles Lægehus´ siger Mads Duedahl bl.a.:

”Der er vist ingen tvivl om, at vi har haft et svært samarbejde med Alles Lægehus. Derfor har vi også lavet en politianmeldelse for at undersøge, om der er sket svindel og lavet en anmeldelse til Styrelsen for Patientsikkerhed.”

Ingen dokumentation for et svært samarbejde

OPS-Indsigt har flere gange i den seneste tid henvendt sig til Mads Duedahl, for at få svar på en række af de spørgsmål der rejser sig. Seneste hvad det er, han sigter til med et svært samarbejde omkring Alles Lægehus?

Det fremgår nemlig ikke umiddelbart af regionens referater og andre dokumenter, som OPS-Indsigt er i besiddelse af, at Region Nordjylland skulle have haft et særligt svært samarbejde omkring de berørte udbudsklinikker.

Faktisk er det sådan, at de fire klinikker har været drevet som udbudsklinikker i mange år og læser man Ugeskrift for Læger, så kan man læse om, hvordan samarbejdet kan dateres helt tilbage til 2015, da Region Nordjylland udbød driften af lægepraksis i seks kommuner og Falck Lægehuse vandt driften af fem klinikker, bl.a. Brovst.

Mads Duedahl har lovet at vende tilbage med svar på vores spørgsmål, men da vi presser lidt på fredag, får vi følgende svar fra hans presseafdeling:

”Vores fagfolk er ved at se på det, men du skal ikke forvente svar før i næste uge.”

Det følger vi naturligvis op på, ligesom vi arbejder på en kommentar fra `Alles Lægehus.´

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind