Skip to main content

En ny opgørelse over plejehjemsbyggerier der vil blive opstartet i 2024 viser, at det planlagte antal plejeboliger ikke kommer til at holde.

Prognosen ser lige nu ud til, at antallet af ”første spadestik” for plejeboliger i 2024 bliver reduceret med en tredjedel. Det fremgår af en artikel i Dagens Byggeri.

”Der er planlagt ca. 1.500 nye plejeboliger i 2024, men prognosen viser lige nu, at der vil blive igangsat under 1.000,” siger senioranalytiker Rasmus Schulian fra Byggefakta.

Udviklingen er interessant for flere undersøgelser, som vi tidligere har behandlet på OPS-Indsigt viser, at vi får et enormt behov for flere plejeboliger og at den meget lille vækst vi har haft de seneste år hovedsageligt, er opretholdt af friplejeleverandører.

Læs også: Friplejehjem står for størstedelen af den vækst, der er i plejeboligsektoren

Top-ti-liste

En liste over plejehjemsbyggerier på mere end 60 boliger, der forventes påbegyndt i 2024 generere en slags top-ti-liste.

Nr.ProjektnavnKommuneEjerskabAntal boliger
1Det nye SølundKøbenhavnKommunalt/Alment360
2Køhlers HaveKøbenhavnKommunalt/Alment112
3VandtårnsvejHolbækKommunalt/Alment80
3Alba MariehjemmetKoldingFriplejehjem/Mariehjemmene80
3SundparkenKøbenhavnKommunalt/Alment80
4StigsborgAalborgKommunalt/Alment75
5TuneGreveKommunalt/Alment72
6BækkelundFavrskovKommunalt/Alment60
6KlædeboHørsholmFriplejehjem/Attendo60
6KlarupAalborgKommunalt/Alment60
Kilde: Byggefakta.dk og egne data. Nummeringen er tildelt med udgangspunkt i antal boliger pr. enhed.

Samlet set indeholder listen 1039 nye plejeboliger fordelt på de ti byggerier. Det giver et højt gennemsnit for antallet af plejeboliger pr nybygget plejehjem, hvilket bl.a. skyldes Det Nye Sølund.

Kun to friplejehjem

Kun to ud af de ti byggerier fra listen er friplejehjem. Det drejer sig om henholdsvis et friplejehjem i Hørsholm på 60 boliger, der skal drives af plejeleverandøren Attendo og friplejehjemmet Alba Mariehjemmet i Kolding med 80 boliger, der skal drives af Fonden Mariehjemmene.

Det står i modsætning til den udvikling vi ellers har set, hvor friplejehjem har stået for omkring 80 pct. af væksten.

Det kommer ikke som en overraskelse, idet flere friplejeleverandører tidligere har udtalt, at de lige skal igennem de projekter de aktuelt har gang i, før de går videre.

”Vi kommer ikke til at vækste i samme takt. Vi har åbnet 14 nye hjem på fem år. Det er lige at spænde buen alt det den kan,” sagde Christiane Dahlerup, der er administrerende direktør for Danske Diakonhjem til OPS-Indsigt i sommeren 2023.

Flest i Region Hovedstaden

Det er desuden bemærkelsesværdigt, det ikke ser ud til, at der er nye plejehjem med mere end 50 boliger på vej i hverken de næststørste byer Aarhus og Odense.

Ser vi plejehjemsbyggerierne fra listen i forhold til antallet af boliger i et regionalt perspektiv, så får man et klart indtryk af, at det er Region Hovedstaden, vi kommer til at se de fleste ”første spadestik” i 2024.

Blandt andet med baggrund i megabyggeriet Sølund, som har ligget stille siden 2022 på grund af en række problemer, indtil man i efteråret 2023 valgte Nordstern som ny totalentreprenør med henblik på bygestart her i 2024.

Samlet set viser tallene, at 59 pct. af de omkring 1000 boliger fra top-ti-listen vil have byggestart i Region Hovedstaden. (se i øvrigt kort)

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind