Skip to main content

Den danske velfærdsstat er økonomisk båret oppe af blandt andet den selskabsskat private virksomheder betaler. I sidste uge kunne Novo Nordisk offentliggøre et regnskab for 2023 med 102,6 milliarder kroner i overskud på driften.

I 2022 betalte Novo Nordisk over 8 milliarder kroner i selskabsskat, det viser de netop offentliggjorte åbne skattelister.

Listen afslører samtidig, at der er meget stor forskel på, hvor meget selskaber og koncerner betaler i selskabsskat. Her fremgår det blandt andet, at selskaberne i TOP-20 tilsammen står for 38,2 pct af den samlede selskabsskat i 2022, som var på i alt 94 milliarder kroner. (TOP-100 stod for 53 mia. kr.)

”På trods af svære rammevilkår med høj inflation, stigende energipriser og krig i Europa har de danske selskaber og koncerner leveret solide resultater i 2022. Det afspejler sig i det høje provenu”, siger skatteminister Jeppe Bruus.

Han takker alle de mange selskaber, deres ejere og medarbejdere, som har bidraget til finansieringen af det danske velfærdssamfund.

Betaler over dobbelt så meget

Ser man på Novo Nordisk, så betalte virksomheden langt over dobbelt så meget, som den næste på listen, energihandelsselskabet Danske Commodities, der køber el og gas i områder med høj produktion og sælger det i områder med lav produktion over hele verden.

Ud over Novo Nordisk er der kun et andet selskab på TOP-20, hvis produkter indkøbes af sundhedsvæsnet. Det er Coloplast

Det skal desuden bemærkes, at energigiganten Ørsted A/S som i denne uge landede et kæmpe underskud på over 20 milliarder kroner ikke betalte skat i 2022.

Statens samlede indtægter i 2022 var ifølge økonomiministeriet ca. 1.000 mia. kr. og man havde udgifter for ca. 900 mia. kr.

Statens indtægter består foruden af selskabsskat af forskellige skatter på personindkomst, afgifter fra moms, told og lignende. I 2022 udgjorde personskatter og arbejdsmarkedsbidrag 695,4 mia. kr., mens moms og told mv. androg i alt 353,7 mia. kr.

2022 var på mange måder et vanskeligt år, og på trods af dette formår virksomhederne at levere flotte resultater,” udtaler skatteminister Jeppe Bruus.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind