Skip to main content

Iværksætterlysten var på vågeblus i 2023. På landsplan blev der skabt 25.411 nye selskaber og det er et fald på cirka fem procent i forhold til 2022 ifølge analysevirksomheden Experian.

Tilstanden er interessant, for selvom 25000 nye selskaber kan lyde af mange, så har de udfordringer velfærdssamfundet står med behov for, at der hele tiden skyder nye iværksættervirksomheder frem, som kan tilbyde nytænkende løsninger til den offentlige sektor. Det hvad enten det drejer sig om nye former for censorer til skraldespande, der kan reducere madspild i kommunale storkøkkener eller kunstig intelligens, der kan analysere røntgenbilleder på danske hospitaler.

”Vi har de seneste to år set et markant fald i iværksætterlysten på tværs af landet, og det er negativt for dansk økonomi, men også for danskernes hverdag, fordi nye virksomheder er med til at skabe udvikling lokalt og sørge for, at der er en frisør, bager og slagter i byen,” forklarer Bo Rasmussen der er direktør i Experian.

Han mener, at usikkerheden om den økonomiske retning og en høj beskæftigelsesgrad har afholdt flere fra at blive iværksætter. Efter corona-nedlukningen i 2020 så vi et sandt iværksætterboom, og en del af forklaringen skal måske findes i de mange afskedigelser i en del brancher i den første del af corona, lyder det.

Mest iværksætteri omkring hovedstaden

”De 13 mest entreprenante kommuner i 2023 hører alle til i hovedstadsregionen. På plads nummer 14 kommer Aarhus kommune. Det er ikke overraskende, at kommuner nær hovedstaden skiller sig positivt ud, da det er et billede, vi har set i mange år,” siger Bo Rasmussen.

Han peger på det især er inde for forskellige servicefag, at der er gode iværksættermuligheder i København, og det får mange til at prøve lykken. (Se kortet nederst hvordan det ser ud i din kommune)

Gentofte kommune tager første pladsen, for ud over at være en af landets rigeste kommuner har Kommunen endnu engang de mest entreprenante indbyggere af alle landets kommuner. I 2023 har 11,79 gentofteborgere ud af 1.000 fået et CVR-nummer – i alt er 692 selskaber blevet grundlagt i Gentofte.

I 2023, men også generelt over årene, er der et klart billede af, at befolkningen i København og omegn er de mest iværksætterlystne i hele landet, mens udvalgte kommuner i blandt andet Region Syddanmark og Region Sjælland skraber bunden.

Det skal desuden bemærkes, at en kommune som Kalundborg, der blandt andet huser en stor Novo Nordisk fabrik og hvor medicinalgiganten har varslet en investering på 40 milliarder kroner i en ny fabrik, har man en næsten lige så lav iværksættervækst som på Bornholm og Lolland.

Noget kunne altså indikerer, at lysten til iværksætteri ikke nødvendigvis vokser, selvom der ligger et kæmpe industrimiljø.

Herunder finder du et kort med, hvordan alle landets kommuner placerer sig, når det kommer til nyetableringer i 2023. Tallet angiver, hvor mange personer ud af 1.000 voksne indbyggere i kommunen, der har fået et CVR-nummer, samt hvor mange nyetableringer, der har været i 2023.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind