Skip to main content

I en ny undersøgelse som arbejdsgiverorganisationen KA Pleje har foretaget, fremgår det, at omkring hver fjerde kommune ikke har en kontrakt med en leverandør af personlig pleje. 

På OPS-Indsigt er vi dykket ned i de bagvedliggende data og kan nu afsløre, at en lang række kommuner umiddelbart ikke følger lovgivningen i forhold til borgerens minimumskrav om frit valg.

Hvis kommunerne ikke har en aftale med en privat leverandør om at levere hjemmepleje, skal de følge det, der er blevet kaldt servicelovens ”nødparagraf”, som kræver at kommunerne indfører et fritvalgsbevis, men her viser det sig, at kun 15 ud af de 24 kommuner, der ikke har en kontrakt med en privat leverandør, følger loven helt tydeligt.

Det vil sige 9 kommuner følger ikke loven om at tilbyde borgerne i de pågældende kommuner et fritvalgsbevis. 

Det betyder også, at en gruppe på over 6 pct. af de borgere der ifølge Danmarks Statistik er visiteret til personlig pleje, ikke har minimumsmuligheden for frit valg, fordi borgerne i de ni kommuner ikke som med alle andre ydelser helt tydeligt tilbyder et fritvalgsbevis. I faktiske tal drejer det sig om 4900 borgere.

Sådan har vi gjort

Vores undersøgelse tager udgangspunkt i data fra den undersøgelse KA Pleje har foretaget i forhold til kommunernes indgåelse af kontrakter med private leverandører i forhold til ydelsen personlig pleje og vores eget supplement, har vi gennemgået hjemmesiderne for de 24 kommuner, der ikke har en kontrakt med en privat leverandør.

Læs også: Omkring hver fjerde kommune har ikke frit valg af personlig pleje

Vi har skrevet til alle de kommuner (10), som ved vores research af deres hjemmeside indikerede, at de ikke tilbød borgerne et fritvalgsbevis. Vi fik lynhurtigt svar fra en kommune, så nu afventer vi svar fra de øvrige 9.  - Det skriver vi om i en anden artikel.

I vores mail til kommunerne har vi spurgt dem om, hvornår de senest haft godkendt en privat leverandør til at levere personlig pleje efter serviceloven og om man har haft en politisk drøftelse af, at kommunen skal udarbejde et fritvalgsbevis, samt efterspurgt et tydeligt link til hvordan borgeren kan få et fritvalgsbevis, skulle vi have taget fejl.

Vores undersøgelse tager udgangspunkt i data fra den undersøgelse KA Pleje har foretaget i forhold til kommunernes indgåelse af kontrakter med private leverandører i forhold til ydelsen personlig pleje og vores eget supplement, har vi gennemgået hjemmesiderne for de 24 kommuner, der ikke har en kontrakt med en privat leverandør.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply