Skip to main content

Indtil denne uge har man genanvendt omkring 15 % af det indsamlede affald i kategorien `stort indbo´, derfor gik København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner sammen med miljøvirksomheden Norrecco om at udvikle en ny type af sorteringsanlæg.

Anlægget som Norrecco har bygget på Prøvestenen er netop taget i brug og her er målet, at man med det nye sorteringsanlæg kommer op på omkring 30 % genanvendelse og derved reducerer mængden af affald, der bliver sendt til forbrænding. 

“Det er en rigtig god nyhed, at vi nu kan åbne det første sorteringsanlæg til stort indbo. Jeg er glad for, at vi har kunnet stå sammen de her fire kommuner, og det er en stor forbedring, at vi nu kan genanvende helt op til 30 % af vores stort indbo. Det betyder, at vi kan brænde færre materialer af og i stedet genanvende vigtige metaller, plastik og træ,” siger Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Hun mener ligesom hendes kollega på Frederiksberg, at det er godt for de fire kommuner og klimaet. 

”Tak til alle involverede i dette gode samarbejde, som virkelig viser, hvor langt vi kommer, når vi trækker i samme retning. Til fordel for vores borgere, vores byer – og for miljøet og de kommende generationer, lyder det fra Michael Vindfeldt, borgmester i Frederiksberg Kommune.

Kværn finder det genanvendelige

Sorteringsanlægget fungerer sådan, at det findeler affaldet og deler det op i de genanvendelige materialer. Hvis man sender 1.000 kg ind i det nye sorteringsanlæg, skal minimum 300 kg komme ud som materialer, der kan gå til genanvendelse. Det som ikke udsorteres til genanvendelse sendes til forbrænding.

Sorteringsanlægget skal fremover håndtere stort indbos affald i omegnen af 12.000 ton affald om året.

Stort indbos affald kaldes også populært for storskrald og består ofte af gamle sofaer, stole uden ben, som hovedstadens indbyggere året rundt sætter ud til afhentning ved vejkanten. 

“Jeg er rigtig glad for, at vi i fællesskab kan sikre en endnu bedre genanvendelse af det storskrald, der indsamles i de 4 kommuner,” siger Kenneth Gøtterup, Borgmester i Dragør Kommune.

I Tårnby er borgmester Allan S. Andersen glad for, at borgerne ved, at deres storskrald i højere grad end før bliver genanvendt til nye produkter frem for at blive brændt af.

Aftalen mellem de fire kommuner og Norrecco løber fra 2023 og 4 år frem med mulighed for forlængelse af aftalen med yderligere 4 år.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply