Skip to main content

Solceller på kommunale tage, 16.000 gadelys med mere energivenlige LED-pærer og besparelser på vand og varme i Skive Kommunes institutioner er nogle af de tiltag, der har givet et kæmpe skub på kommunens grønne omstilling ifølge den officielle verdensmålshjemmeside.

I rå tal så har Skive Kommune som klimakommune under Danmarks Naturfredningsforening reduceret sit CO2-udslip med 63,3 procent på alle kommunens arbejdsområder og institutioner i en periode på ti år. (2008-2018) 

Det kan nu også ses på samarbejdet med det private erhvervsliv. For andet år i træk kårer erhvervslivet nemlig Skive Kommune, som landets mest erhvervsvenlige kommune, når det kommer til grøn udvikling. Det fremgår af en analyse foretaget af Dansk Industri, hvor man årligt spørger 8000 virksomheder om deres oplevelse af kommunernes erhvervsvenlighed.

En imponeret borgmester

I kategorien `Grøn udvikling´ beskriver erhvervslivet kommunernes placering på spørgsmål om tilfredshed med den enkelte kommunes prioritering af bæredygtige og grønne indkøb, samt et antal statistiske indikatorer. Og her var Skive kommune altså igen nummer et.

Virksomhedernes tilfredshed og vurdering betyder rigtig meget for kommunen, lyder det fra borgmester Peder Christian Kirkegaard.

”Det, at vi har kunnet fastholde topplaceringen i et turbulent år, hvor faktorer som energipriser og inflation har fyldt meget, er vi imponerede over. Det viser, at vi sammen med det lokale erhvervsliv her på Skiveegnen ikke bare har formået at fastholde niveauet for satsningen på den grønne dagsorden, men også at udvikle den i et endnu stærkere fællesskab, siger han i en pressemeddelelse.

Et eksempel på det gode samarbejde er ifølge Dansk Industri den grønne industripark, GreenLab Skive, med fokus på energiteknologier og i sommers vandt energiselskabet Norlys en kontrakt med Skive Kommune mhp at opstille 59 ladestandere med i alt 118 ladepunkter til elbiler på kommunale arealer.

Mange kommuner rykker

Klimapolitisk chef i Dansk Industri, Anne Højer Simonsen peger på, at indsatsen for at styrke det grønne samarbejde mellem kommuner og virksomheder heldigvis vinder større genklang i landet generelt.

”Vi skal også anerkende de mange kommuner, som er rykket op ad ranglisten. Kommunerne gør en kæmpe indsats for at omsætte grønne mål til faktiske indsatser, hvilket virksomhederne bemærker. Det er ikke fordi andre kommuner så gør det dårligere, snarer at flere gør mere for at sikre grøn omstilling,” siger hun og fortsætter;

”Skive har dog gjort det et nøk bedre, båret af konkrete grønne indsatser rettet mod kommunens egen drift samt ved involvering af erhvervslivet.”

Vækstteam som løftestang

Hos den regionale afdeling af Dansk Industri (DI MidtVest) roser direktør Peter Hjelm, Skive Kommune for nomineringen til ”erhvervslivets grønne palmer”.

”Det er endnu sværere at blive den bedste kommune anden gang, for alle har et eller andet sted bevæget sig godt i år. Og det har Skive Kommune også, så det tegner godt for fremtiden. Der er rigtig mange ben i det her, og det har også betydning, når vi skal rekruttere arbejdskraft. Det her er i høj grad fremtiden og løsningen på nogle af de ting, vi står over for,” siger han.

Blandt kommunens virkningsfulde initiativer som løftestang for den grønne omstilling fremhæves et `vækstteam´, der er etableret af Business Skive og Skive Kommune i fællesskab, hvor erhvervsliv sammen sætter mere konkret handling bag kommunens vækststrategi, som er vedtaget i byrådet.  

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply