Skip to main content

Ønsket om bæredygtigt byggeri i en tid med presset kommunal økonomi og en lige så presset byggebranche har fået Hørsholm Kommune til at udbyde et strategisk partnerskab.

Målet er at finde den rette strategiske partner, der som et samlet team bestående af en entreprenør, arkitekt- og ingeniørrådgiver, kan indgå i et langvarigt og tillidsbaseret samarbejde med Hørsholm Kommune, fremgår det af en pressemeddelelse.

”I Hørsholm Kommune er vi stolte af nu at kunne sende et strategisk partnerskab i udbud. Vi ønsker at skabe bedre og mere bæredygtigt byggeri – og ikke mindst udvikle bedre samarbejdsmodeller. Vi inviterer til det gode, langvarige samarbejde, hvor tillid og kvalitet er i fokus. Og så ser vi gerne, at der lægges vægt på bæredygtige principper,” siger borgmester Morten Slotved.

Regnskab 2022 viser et kæmpe kommunalt underskud

Udbuddet er interessant, fordi pengene så at sige fossede ud af kommunekassen i december 2022 i en sådan grad, at man ifølge NB-Økonomi måtte sætte en række anlægsprojekter på hold. 

Her sendte forvaltningen i en likviditetsprognose et vift med en vognstang til politikerne.

“Ifølge den netop fremlagte prognose vil likviditeten udregnet efter kassekreditreglen i løbet af 2024 være faldet til et uholdbart lavt niveau,” skrev embedsmændene.

Det betyder på almindeligt danske, at skulle den aktuelle prognose blive til virkelighed, vil kommunen ifølge reglerne få et såkaldt bekymringsbrev fra Indenrigsministeriet i slutningen af 2024 og blive sat under administration i midten af 2025.

Det nyligt godkendte regnskab viser et underskud på 55 millioner kroner, hvilket er en afvigelse på næsten 70 millioner kroner, da kommunen havde budgetteret med et overskud på 14,1 millioner kroner. 

Underskuddet skyldes bl.a., at anlægsbudgettet i løbet af 2022 er blevet opjusteret, ligesom driftsudgifterne har været højere end oprindeligt budgetteret, skriver forvaltningen i sagsfremstillingen til kommunalbestyrelsen.

Det er den kommunale virkelighed, som tilbudsgivere på det strategiske partnerskab nu inviteres til, at komme med et bud på.

Indbygget økonomisk fleksibilitet

Hørsholm Kommune står overfor at udvide kapacitet og forbedre de fysiske rammer på særligt dagtilbudsområdet. Dertil kommer en række andre budgetønsker, som skal optimere ejendomsporteføljen og skabe bedre rammer for alle kommunens brugere. 

Opgaveporteføljen ligger i spændet mellem de budgetsatte poster i perioden 2023-2027 på samlet cirka 184 millioner kroner, samt projekter i en pipeline estimeret til cirka 162 millioner. 

Målet for det strategiske partnerskab er at skabe en fleksibel ramme om bygge- og renoveringsprojekter i de næste fire – seks år, der inddrager både brugerne og de mange fagligheder, der skal til for at skabe bæredygtigt byggeri i høj kvalitet, fremgår det af udbudsmaterialet.

For at sikre den ønskede fleksibilitet er der fra kommunens side lagt et tillæg på 50 pct., så den samlede maksimale ramme udgør 519 millioner kroner eller ca. en halv milliard.

I første runde skal der prækvalificeres tre teams til at byde på rammeaftalen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply