Skip to main content

I 82 kommuner er der sket en stigning i andelen af børn i alderen 0-5 år, som bliver passet privat over de seneste ti år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, skriver NB-Økonomi.Tallene indeholder to typer af pasningsordninger. Den ene er private pasningsordninger, hvor en familie for eksempel har fået sin nabo eller nogle venner til at passe egne børn. Den ordning hører under dagtilbudsloven §80. Her skal kommunerne yde et tilskud. Antallet af børn på denne ordning er steget fra 6.881 i 2012 til 9.723 i 2022. Det er en stigning på 41 procent.  Men mange kommuner vælger også at yde et tilskud til familier, der ønsker at passe egne børn. Den ordning hører under §86. Siden 2012 er antallet af børn, der passes af egne forældre steget fra 877 til 2.067 i 2022. Det er over en fordobling på blot 10 år. Det er en interessant udvikling, som kan betyde noget for antallet af pædagoger, man skal have i en kommune, hvis udviklingen fortsætter og man alene tager udgangspunkt i demografien, når man planlægger den kommende institutionskapacitet og anlæg af dagtilbud. Man skal dog være opmærksom på, at tallene stadigvæk er små. Det er kun 3,15 procent af alle børn i alderen 0-5 år, som bliver passet i disse private tilbud. Men det tal var to procent i 2012.  Der er stor forskel på, hvor stor en andel af børnene, der passes privat i de enkelte kommuner. Ser man for eksempel på Svendborg Kommune, så bliver 4,8 procent af børn i alderen 0-5 år passet privat i 2022. Det tal var 0,2 procent i 2012. I Frederiksberg Kommune blev 1,1 procent passet privat i 2012, hvilket steg til 1,7 procent i 2022. Det er kun på Læsø og Samsø, hvor ingen af børnene får enten privat pasning eller forældrene selv passer deres børn.(Der er to kort i artiklen, se nedenfor). 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply