Nedrivning af minkfarme – udbud i milliardklassen

Del artiklen:
Det er snart to og et halv år siden, at regeringen iværksatte aflivningen af al mink. Lige nu udbyder Byggestyrelsen to rammeaftaler på nedrivning af minkfarme. ser her hvornår udbuddet forventes afsluttet.
Det er snart to og et halv år siden, at regeringen iværksatte aflivningen af al mink. Lige nu udbyder Byggestyrelsen to rammeaftaler på nedrivning af minkfarme. ser her hvornår udbuddet forventes afsluttet. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bygningsstyrelsen har udbudt to rammeaftaler til en anslået værdi på 2,5 mia. kroner for nedrivningen af minkfarmene, men hvordan hænger det sammen med de tidligere udmeldinger?

I forlængelse af den brede politiske aftale fra januar 2021 om erstatning til minkavlere og følgeerhverv berørt af Covid-19  udbyder Bygningsstyrelsen nu to rammeaftaler på nedrivning af minkfarme over en firårig periode.

Den anslåede værdi  på de to aftaler er henholdsvis 250 mio. kr. og 2,25 mia. kr.  Det skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad

Rammeaftalerne dækker minkerhvervets produktionsanlæg øst og vest for Lillebælt og løber over to år med mulighed for yderligere to gange et års forlængelse.

Udbuddet af de to rammeaftaler er interessant, fordi der dels er uklarhed om de estimerede omkostninger og hvor mange minkfarme det drejer sig om.

Læs også:
Minister har en skæv ja-hat på i syn på minkbranchens fremtid

Da den politiske aftale blev indgået i januar 2021 lød skønnet, at udgifterne til nedrivningerne ville beløbe sig til mellem 1,5 mia. kr. og 2,7 mia. kr.

Tidligere i år kom det så frem, at den forventede regning var øget til omkring 3,7 mia. kr.

Licitationen har spurgt Bygningsstyrelsen, hvordan det hænger sammen med den anslåede værdi på de 2,5 mia. kr. i de to udbudte rammeaftaler.

– De 2,5 mia. kr. er den forventede volumen af den ydelse rammeaftalen dækker og i den fireårige periode, lyder svaret her.

Omkring 1000 nedrivninger

Bygningsstyrelsen oplyser, at man endnu ikke kender præcise antal minkfarme, der skal nedrives under de to rammeaftaler.

Men i  et skriftligt svar til transportudvalget har tidligere transportminister Trine Bramsen (S) givet en indikation. Her har man beskrevet, at den skønnede anlægsbevilling i 2023 til nedrivning af minkerhvervets produktionsanlæg på 518 mio. kr. er baseret på, at der i 2023 “nedrives 175 minkfarme, at der foretages myndighedsbehandling på 175 minkfarme, og at der gennemføres miljøundersøgelser på 250 minkfarme”.

Nedrivningssektionen hos Dansk Industri tidligere blevet bedt om et estimat på, hvor mange minkfarme, der samlet skal rives ned.

– Vi snakker om cirka 1000 farme, men de er i forskellige størrelser, sagde Thomas Kingo Karlsen, der er formand for i Nedrivningssektionen i januar.

Udbud med forhandling

Der er tale om udbud med forhandling med forudgående prækvalifikation i begge tilfælde.

– Der prækvalificeres ni aktører på rammeaftale Vest og fem aktører på rammeaftale Øst, da der skal indgås aftale med henholdsvis seks entreprenører til vest og tre entreprenører i øst, oplyser Bygningsstyrelsen i et skriftligt svar til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Er interessen større end det antal, der ønskes prækvalificeret, vil Bygningsstyrelsen i udvælgelsen blandt andet vægte erfaring med udførelse af arbejder i hovedentreprise, erfaring med lignende opgaver samt erfaring med gentagende samarbejder.

Frist for ansøgning om deltagelse i udbuddet er 25. oktober.

Læs også:
Fødevareministeriet har endnu ikke betalt minkavlerne for deres arbejde