Skip to main content

Professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard vurderer at man ikke kommer til at løse hospitalernes akutte krise lige med det samme blot ved at åbne op for, at privathospitaler kan hjælpe med flere specialoperationer.

– Det bliver ikke en snuptagsløsning. For det har privathospitalerne ikke kapacitet til, siger professoren i en kommentar til at Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har tilkendegivet at hun vil åbne op for adgangen.

Højt specialiserede behandlinger udføres i dag på offentlige hospitaler og Sundhedsstyrelsen blev tidligere på måneden kritiseret for at have sat en prop i godkendelsen af privathospitaler til den såkaldte specialeplan, så nu undersøger Sundhedsstyrelsen, om man kan lukke de private ind til de højtspecialiserede operationer.

Er det tilfældet, adskiller det sig principielt ikke meget fra tidligere praksis, hvor privathospitalerne aftager mange operationer, mener Jakob Kjellberg, der er professoren på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Professorer – find balancen og løb risikoen

– Hurdlen er, i hvilken grad man udtømmer de eksisterende specialistcentre for kompetencer. Den afvejning er ikke super simpel, siger Jakob Kjellberg.

Han peger på, at det er en udfordring at finde de rigtige balancer mellem det offentlige og private, hvor en del søger over for at få en højere løn.

– Derfor skal man passe på med, at man ikke bare betaler folk mere for at lave det samme et andet sted. Det er risikoen i de her ting.

– Dermed ikke sagt, at der ikke godt kan være noget fornuft i, at politikerne melder noget ud, man synes, det offentlige skal prioritere, siger professoren.

Jes Søgaard anerkender, at der er risiko for, at tiltaget kan bidrage til medarbejderflugt i det offentlige. Men han mener, den er nødvendig at løbe:

– Det er ikke, fordi vi har en magisk tryllestav. Men det, at privathospitalerne ikke har akutafdelinger og har lidt mere fleksible overenskomster gør, at de kan presse mere kapacitet ud af personalet, siger han.

Og det er måske ikke helt ved siden af. For nylig bragte OPS-Indsigt en artikel om, hvordan produktiviteten var steget på de private sygehuse, medens det modsatte var sket på det offentlige.

Minister vil have mængderabat

Tiltaget skal være med til at få bugt med de stigende ventetider på operationer. Men privathospitalernes rolle afhænger også af, at regionerne fremover skal betale en lavere pris.

Sophie Løhde håber på en mængderabat, når flere sendes den vej.

Hun mødes nu med regionerne og Sundhed Danmark, der repræsenterer de danske privathospitaler, for at få en aftale på plads.

Det er en del af den aftale om en akutpakke til sundhedsvæsenet, som regeringen og regionerne forhandler om. De mødes i løbet af denne uge.

/ritzau/sho

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply