Skip to main content

Prisen på et nyt sygehusvaskeri i Region Sjælland er eksploderet til over det tredoblet, fra omkring 65 millioner til 260 millioner kroner, det fremgår af et referat i regionens forretningsudvalg fra december 2022.

Alligevel er regionrådsformand Heino Knudsen ikke til sinds at overlade vaskeriopgaven til private aktører, for på den måde, at spare på anlægskronerne.

”Når vi ejer vaskeriet, så har vi fleksibiliteten til at foretage ændringer på en måde, som vi ikke har, når vi ikke ejer det selv. Samtidig kan vi sikre, at arbejdspladserne i vaskeriet ligger i regionen,” siger han til TV2Øst.

Diskussionen om et nyt sygehusvaskeri har indtil nu taget regionsrådet over fire år. Den 6. juni 2018 udbrændte vaskeriet på Holbæk Sygehus, nemlig og den vask, der tidligere blev udført på det udbrændte vaskeri, løses i dag ved øget drift hos Region Sjællands eksisterende vaskeri på Nykøbing Falster Sygehus og en privat leverandør, der siden vaskeribranden har haft en midlertidig kontrakt midlertidig kontrakt, som nu ser ud til at skulle løbe et par år til.

Det fremgår af referatet i regionens forretningsudvalg, at regionen har indgået en aftale med et forsikringsselskab om en erstatning på ca. 100 millioner kroner. Det betyder, at regionen nu skal ud og finde mindst 150 millioner ekstra vurdere administrationen.

Regionen sendte byggeriet i udbud i efteråret 2022 og det viser sig nu, at man som følge af covid-19, det stigende pres på materialer og arbejdskraft kan det konstatere, ”at det afsatte rådighedsbeløb ikke er tilstrækkeligt til genopførelse af det nedbrændte vaskeri.” Står der bl.a. i referatet.

Eksisterende løsning fungere

Helge Adam Møller (K), der er medlem af regionsrådet, er imod planerne om at genopbygge det gamle vaskeri. Han har den indstilling, at den stærkt forhøjede pris på byggeriet bør få politikerne i Region Sjælland til at revurderer planerne om at genopbygge vaskeriet.

”Dengang vaskeriet brændte, havde man jo nok en forventning om, at der ville stå et nyt vaskeri klart i løbet af et års tid. Nu er der gået mere end fire år – og imens har vaskeriet i Nykøbing Falster sammen med private aktører håndteret opgaven med at vaske tøj. Det har fungeret upåklageligt, og jeg synes vi skal fortsætte med den nuværende løsning og spare de ekstra udgifter, som et nyt vaskeri nu viser sig at indebære,” siger han.

Men det kommer næppe til at ske for Region Sjælland har allerede købt en grund til det nye vaskeri i Tuse, lidt vest for Holbæk By.

Så selvom penge er noget regionen mangler, så kommer Region Sjælland næppe til, som i andre regioner, at overlade opgaven til private aktører og det er der en anden og helt særlig grund til, hvis man lytter til regionsrådsformanden.

Heino Knudsen peger nemlig på, at man ved at eje vaskeriet selv, kan regionen sikre, at det drives grønt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply