Skip to main content

Samarbejdet mellem den offentlige og private sektor dækker flere ressortområder. Med den nye regering får vi en bladning af dels erfarne ministre, dels to helt spritnye, som hver har den bagage i ryksækken, at de kender praksis.

Der er bl.a. tale om Ældreminister, Mette Kierkegaard (M), som vi tidligere har bragt en kort profilbeskrivelse af. Hun har en måneds erfaring som folketingspolitiker og skal nu som minister stå i spidsen for frisættelsen af den offentlige sektor med udgangspunkt i ældreområdet.

 

To driftssikre ministre fra S og V

Blandt de øvrige fire ministre, som får kraftigt indflydelse på de næste års offentligt-private samarbejde, har vi i spidsen den nye Erhvervsminister Morten Bødskov (S), der senest har været Forsvarsminister og som også har en ministerkarriere fra Thorningregeringen som Justitsminister.

Herefter følger som ny Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V), der tidligere har været både sundhedsminister og innovationsminister i Løkke-regeringer. Hun er også kendt for at være en del af den magtfulde L-bande i Venstre. De tre L’er fra efternavnene hos Sophie Løhde, Troels Lund og Karsten Lauritzen lægger således navn til den indflydelsesrige ‘bande’.

Det bliver bl.a. hende der skal stå for de store ambitioner, som SVM-regeringen har for at reformere sundhedsvæsenet.  Hun skal desuden holde tråd i implementeringen af det nære sundhedsvæsen og ikke mindst indhente besparelser på unødigt bureaukrati og administration i kommunerne, hvor man bl.a. lægger op til at der skal være langt flere velfærdsleverandører.

Et fyrtårn arver sagen om Herlev-modellen

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bliver ny Social- og boligminister, og hun beskrives af mange som et socialdemokratiske fyrtårn, hvilket bl.a. bekræftes af, at hun er blevet forfremmet fra at være undervisningsminister til social- og boligminister. Områder der under den tidligere regering var i vælten ift den profilerede kampagne mod profit på velfærd, som den tidligere socialminister måtte opgive. Og endelig så overtager hun problemstillingen omkring den særlige Herlev-model.

Her fik den københavnske forstadskommune i foråret sat brand i blandt andet friplejesektoren, da det viste sig, at kommunen var undervis med en hybrid for plejehjemsbyggerier, der potentielt kunne være et angreb på friplejemarkedet og samtidig ikke lå inden for lovens rammer.  

Sagen er fortsat uafklaret bl.a. på grund af valget, men med den nye minister på plads kan det være der sker noget.

Toplobbyist hentet ind fra erhvervslivet

Endelig har vi den tidligere energilobbyist, Lars Aagaard (M). Han bliver ny klima- energi- og forsyningsminister. 

Det vil sige Lars Løkke Rasmussen hiver en ny klimaminister ind med solidt kendskab til energibranchen. 

Lars Aagaard har i mere end tolv år været direktør for energiselskabernes organisation, Dansk Energi, men han stoppede i år, da Dansk Energi fusionerede med Wind Denmark og Dansk Solkraft og blev til Green Power Denmark. 

Han er toplobbyist og har haft forskellige øgenavne og bl.a. blevet kaldt “Kul-Lars”, fordi han har forsvaret de danske kulkraftværkers interesser, og “Panda-Lars”, da han senere begyndte at tale om grøn energi.

Der er naturligvis andre ministre der kommer til at have indflydelse på det offentligt-private samspil – faktisk de fleste – men de fem førnævnte tegner et billede af nogle af de centrale fokusområder som fremgår af regeringsgrundlaget.

Her hele den nye SVM-regering

Danmarks nye regering er på plads, og ministerholdet består af i alt 23 ministre fra de tre regeringspartier. Mette Frederiksens ministerhold er torsdag formiddag blevet offentliggjort.

Det består af ministre fra Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Se alle navnene her:* Statsminister: Mette Frederiksen (S).

* Vicestatsminister og forsvarsminister: Jakob Ellemann-Jensen (V).

* Udenrigsminister: Lars Løkke Rasmussen (M).

* Finansminister: Nicolai Wammen (S).* Økonomiminister: Troels Lund Poulsen (V).* Indenrigs- og sundhedsminister: Sophie Løhde (V).

* Justitsminister: Peter Hummelgaard (S).

* Kulturminister: Jakob Engel-Schmidt (M).* Erhvervsminister: Morten Bødskov (S). * Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik: Dan Jørgensen (S).

* Miljøminister: Magnus Heunicke (S).

* Social- og boligminister: Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

* Beskæftigelsesminister: Ane Halsboe-Jørgensen (S).

* Børne- og undervisningsminister: Mattias Tesfaye (S).

* Udlændinge- og integrationsminister: Kaare Dybvad Bek (S).

* Skatteminister: Jeppe Bruus (S).

* Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri: Jacob Jensen (V).

* Kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde: Louise Schack Elholm (V).

* Transportminister: Thomas Danielsen (V).

* Uddannelses- og forskningsminister: Christina Egelund.

* Digitaliseringsminister og minister for ligestilling: Marie Bjerre (V).

* Ældreminister: Mette Kierkegaard (M).

* Klima-, energi- og forsyningsminister: Lars Aagaard.

Kilde: Statsministeriet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply