Skip to main content

Den nye regering hilses velkommen af både Dansk Erhverv og Dansk Industri. I hver deres presseopslag beskriver de to organisationer det som henholdsvis et historisk nybrud i dansk politik og modigt, at man har skabt ikke bare en bred regering, men en bred regering hen over midten.

”Vi både håber og forventer, at vi ser en regering, som har de store ambitioner, som er nødvendige, hvis vi skal adressere de mange udfordringer, som Danmark står overfor. Det handler for eksempel om arbejdsudbud, grøn omstilling og langt mere frit valg til danskerne,” lyder det fra administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen forstår godt, at et bredt regeringssamarbejde kan vække skepsis nogle steder, men han håber alligevel på en konstruktiv modtagelse af den nye regering.

”Hvis Danmark skal rustes til fremtiden, kommer man ikke uden om beslutninger, som på kort sigt næppe bliver populære, men de sværeste beslutninger er oftest de modigste. Og selvom en bred regering i sig selv ikke er en garanti for tilstrækkeligt ambitiøse løsninger, har den alt andet lige meget bedre forudsætninger for at lykkes end en smal rød regering, siger DI-direktøren.

Han peger på at Danmark befinder sig i meget alvorlige tider med usikkerhed overalt i verdenen, hvor vi samtidig har et massivt reformbehov herhjemme. ”Derfor står opgaverne i kø, hvis vi skal sikre et fortsat velstående samfund og en realisering af vores grønne klimaambitioner,” siger Lars Sandahl Sørensen.

Syv års reformtørke

Hos de to organisationer er man altså optimistisk med en ny regering ind over midten og tror på et opgør med det, som Lars Sandahl Sørensen næsten helt bibelsk beskriver som syv års reformtørke. 

En tørke der vel og mærke er fremkaldt og dyrket af både en blå og en rød regering.

Læg hertil at vi de sidste tre et halvt år har haft en regering, der har jagtet ikke offentlige sociale tilbud, private dagtilbud og sat en kæp i hjulet for, at man kunne få en kontrolenhed ift kommunernes beregning af priser på frit-valg af hjemmepleje og takstberegninger ifb med friplejehjem.

Lakmustesten bliver derfor, om den nye SVM-regering er mere end gammel blandingsvin på nye flasker og hvorvidt den kan sikre den nødvendige arbejdskraft til fx ældrepleje og et øget tempo, når det kommer til at realisere Danmarks ambitioner omkring grøn omstilling, digitalisering, sundhed og uddannelse?

Det bliver blandt andet af den grund interessant at se, hvordan en regering hen over midten med Mette Frederiksen i spidsen vil udløse en reform-regn, der kan skylle alle de stopklodser og forhindringstråde for mere og bedre offentligt privat samarbejde ud af velfærdens komplicerede maskineri, som den tidligere regering Mette Frederiksen har efterladt sig som et andet spin.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply