En stribe af statslige selskaber er grydeklar til at blive solgt

Del artiklen:
Venstre vil sælge statens andel i Ørsteds vindmølleforretning for at investere milliarder i den grønne omstilling frem mod 2030. Men Ørsted er ikke det eneste selskab, der kan sælges.
Venstre vil sælge statens andel i Ørsteds vindmølleforretning for at investere milliarder i den grønne omstilling frem mod 2030. Men Ørsted er ikke det eneste selskab, der kan sælges. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Venstre har sat salg af statslige selskaber på dagsordenen, for det er blevet dyrere at være dansker og hvis vi ikke skal skrue ned for velfærden og sætte den grønne omstilling i stå, så er privatisering en mulighed, men hvem er egentlig bedst til at sælge ud af arvesølvet, røde eller blå regeringer?

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Staten ejer så mange selskaber, at de ved et salg kan sende milliarder ind i statskassen og medfinansierer den grønne omstilling, bedre velfærd, lavere skatter og afdrag på statens gæld. Det fremgår af nichemediet Indblik.

Artiklen kommer i kølvandet på, at Venstre i sidste uge præsenterede deres 2030 plan. Her sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen bl.a.:

”Tiden er løbet fra en statslig ejerdel af den her store del af selskabet,” med henvisning til forslaget om at sælge statens andel af Ørsteds internationale vindmølleforretning.

Et salg anslås at ville skaffe 60 milliarder kroner til at gennemføre den grønne omstilling frem mod 2030. 

”Det er godt, at Venstre vil sælge Ørsteds vindmølleforretning. Der er ingen god grund til, at staten skal eje et energiselskab. Virksomheder drives bedst ved 100 procent privat ejerskab,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos til Indblik.

30 selskaber er ”grydeklar”

Når salg af statslige selskaber er interessant, handler det om, at det blevet dyrere at være dansker. Med en inflation på godt 10 pct. vil Venstre hverken “hæve skatten, skære i velfærden eller sende regningen videre til de næste generationer” i kampen for at sikre den grønne omstilling.

Man vil ganske enkelt sælge ud af arvesølvet.

Men nu udvider nichemediet Indblik forslaget med, at vi ud over vindmølleforretningen i energiselskabet Ørsted sælger masser af statslige selskaber, som mediet kalder ”grydeklar til at blive solgt eller privatiseret nærmest omgående”.

Samlet ejer staten helt eller delvist 30 selskaber – 17 aktieselskaber, ti selvstændige offentlige virksomheder, samt tre interessentskaber.

Den portefølje indeholder bl.a selskaber som Danske Spil, Klasselotteriet, Københavns Lufthavne, DSB, Post Nord, Metroselskabet, TV2, SAS og Sund & Bælt Holding.

De røde regeringer har solgt mest ud

Siden 1990, er der gennemført salg af 40 statslige selskaber eller aktieposter og det som lige er værd at bemærke her, er at halvdelen af disse transaktioner er foretaget, mens Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister. Både rød og blå blok har altså solgt ud af de statslige selskaber

Vi taler her om bl.a., Tele Danmark, Københavns Lufthavne og Datacentralen, der blev privatiseret, mens Poul Nyrup Rasmussen var statsminister. 

Det må også siges, at sammenligner man de røde med de blå regeringer, så har de røde (Nyrup-regeringerne) været bedre til at sælge ud af arvesølvet. Samlet gav statens salg af aktier under Poul Nyrup en indtægt på omkring 37 milliarder kroner, hvor salget af TeleDanmark udgjorde størstedelen. Bliver det så holdt op mod de 12 milliarder kroner, som de borgerlige regeringer siden 1990 har solgt aktier for, så har de blå noget at lære af de røde.