Skip to main content

De ældre skal have mere frit valg. Det gælder både, når de skal vælge aftensmad, men det skal også gælde plejehjem. Det fortæller blå blok på et samlet pressemøde, hvor alle seks blå partiformænd fremlægger deres nye fælles udspil. “Det er kun knap halvdelen af landets kommuner, der har et privat friplejehjem. Det er simpelthen ikke godt nok. Der skal som minimum være ét privat friplejehjem i alle danske kommuner”, siger Pernille Vermund fra Nye Borgerlige, som præsenterede den del af udspillet fra blå blok.OPS-Indsigt har tidligere afdækket, at der kun er friplejehjem i 40 kommuner

“Med et begrænset udbud, er muligheden for et solidt, frit valg ringere. Med flere friplejehjem får de ældre bedre mulighed for at finde et tilbud, som passer til netop dem,” skriver Venstre på deres hjemmeside. Historien er interessant, fordi der længe har været en ideologisk debat mellem kommunerne om kommunal versus friplejehjem. Nu tyder noget på, at blå blok vil indskrænke den kommunale frihed og de decentrale løsninger og i stedet kræve, at alle kommuner får et friplejehjem. Pernille Vermund bliver da også ideologisk til pressemødet, hvor hun påpeger, at med et højt skattetryk i Danmark bør borgerne også have et bedre valg. Langt størstedelen af danskerne går i følge Vermund rundt med en frygt for at komme på plejehjem. Det er “fuldkommen uacceptabelt”, siger hun på pressemødet.Kommuner skal forpligte sig til friplejehjemKommunerne skal derfor forpligte sig på at udbyde plejehjem, således at de i stedet sættes til salg eller udliciteres, hvis en kommune kun har offentlige plejehjem, mener blå blok.  “Der er masse af frivillige kræfter, som gerne vil stå bag flere friplejehjem. Man kan sagtens håndtere det her. Kommunerne skal ikke modarbejde det,” siger den konservative Statsministerkandidat Søren Pape Poulsen. 

OPS-Indsigt har for knap 14 dage siden skrevet om en undersøgelse fra Dansk Erhverv, der viser, at kun 13 procent af de ældre mellem 60-69 år ønsker at komme på et kommunalt plejehjem. Den andel er 38 procent for de private friplejehjem.

Men selvom denne undersøgelse understøtter de borgerliges ønske, så er den resterende gruppe på 49 procent blandt de 60 til 69-årige dog tilsammen enten ligeglade med, om de skal på offentlig eller privat plejehjem eller har ikke taget stilling endnu. Ønsket om private friplejehjem har dog været stigende de seneste år, hvor det er vokset fra 30 procent til 38 procent fra 2018 til 2022.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply