Skive Kommune kåret som den bedste til grønne indkøb

Del artiklen:
I dag må Skive kippe med flaget, når den kåres af Danmarks erhvervsliv som landets grønneste kommune.
I dag må Skive kippe med flaget, når den kåres af Danmarks erhvervsliv som landets grønneste kommune. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Mange grønne indkøb og gode betingelser for erhvervslivets grønne udvikling. Skive Kommune får førstepladsen som erhvervslivets grønne kommune 2022. 7.900 virksomheder fra hele landet har vurderet deres kommuners grønne indsats. Se din kommunes plads på ranglisten her.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Dansk Industri beder hvert år virksomheder i landets kommuner om at vurdere deres hjemkommunes grønne indsats. I år løb Skive Kommune med erhvervslivets grønne palmer.

Det skriver NB-Kommune.

Især indsatsen på grønne og bæredygtige indkøb og gode betingelser for grønne initiativer i virksomhederne skaffer Skive titlen som Danmarks grønneste kommune 2022.

“Skive er en fortjent vinder af prisen som årets grønne kommune. Erhvervslivet i kommunen vurderer klart, at deres kommune køber grønt ind og skaber gode betingelser for en grøn erhvervsudvikling. Og det er en vigtig anerkendelse,” siger Claus Arberg, formand for DI MidtVest i en pressemeddelelse.

Borgmester i Skive Kommune Peder Christian Kirkegaard (V) glæder over anerkendelsen.

“Det er en flot anerkendelse af den politiske satsning, skiftende byråd i mere end fire årtier har arbejdet med. Den grønne omstilling er for længst blevet en del af skiveegnens DNA. Det er et udtryk for, at erhvervslivet på skiveegnen og kommunen sammen når nye højder inden for den grønne omstilling og nu i fællesskab har banet vejen helt til den grønne top,” siger Peder Christian Kirkegaard (V).

Bliver vurderet på seks parametre

I DI’s opgørelse bliver kommunerne rangeret ud fra seks parametre. Tre statistiske og tre spørgsmål til virksomhederne. På spørgsmålet om grønne indkøb får Skive den bedste vurdering i landet og på spørgsmålet om at skabe gode betingelser for at virksomhederne kan udvikle sig grønt bliver Skive nummer 3. I kåringen tages der i øvrigt hensyn til energimærkningen af kommunale bygninger, genanvendelse af affald, grøn transport og andelen af grøn bilflåde i kommunerne.

“Der ligger nødvendigvis en kæmpe indsats bag Skives arbejde med grøn omstilling, som nu har resulteret i at de er kåret som den grønneste kommune. En kombination af det gode samarbejde med virksomhederne samt konkrete grønne initiativer rettet mod kommunens egen drift gør en stor forskel på årets rangliste,” siger chef for DI Klima, Grøn Omstilling og Energi, Anne Højer Simonsen.

Skive har taget et ordentligt hop op ad den grønne rangstige i år. Forrige år blev kommunen nummer 28. Og den grønne udfordring for alle kommuner vokser fremover, understreger Anne Højer Simonsen.

“I dag må Skive kippe med flaget, når den kåres af Danmarks erhvervsliv som grøn kommune. Men ingen kommuner kan hvile på de grønne laurbær. Danmark har et ambitiøst mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, derfor skal alle i arbejdstøjet i dag for at komme i mål.”

Tilløbet til at gøre Skive til frontløber på klima- og energiområdet har en længere historik. Allerede i 70’erne blev verdens første lavenergihuse opført i Skive. I 00’er blev Skive udnævnt til Energiby og ’Årets CO2-kommune’, og kommunen har i 2008 implementeret ’Energibyen Skive’, som indeholder en energi og bæredygtighedsstrategi frem mod 2029. I dag er ’Greenlab Skive’ verdens første grønne og bæredygtige industripark.

Note: Landets mindste kommuner er ikke med på listen grundet få svar.