Skip to main content

Marie Stærke (S), der er borgmester i Køge Kommune og næstformand i Socialdemokratiet vil nu presse partiet og dermed regeringen til at udvide frikommuneforsøgene. Hun mener, at de bør udvides til at gælde erhvervs-, arbejdsmarkeds- samt miljø- og teknikområdet.Det fortæller hun til NB-Økonomi i forbindelse med et borgmestermøde hos Dansk Industri – netop om emnet frikommuneforsøg på erhvervsområdet. Udmeldingen fra Marie Stærke er interessant, fordi hun sidder i Socialdemokratiets øverste ledelse som næstformand. Det er jo ikke regeringens plan at have frikommuner på erhvervsområdet. Er det noget, du ville kunne tage med ind til S-regeringen? “Ja det er det faktisk. Mest startende med arbejdsmarkedsområdet. Jeg synes, at frikommune på erhvervsområdet bør være lidt bredere. Jeg ser det også gerne på arbejdsmarkedsområdet samt teknik- og miljøområdet, hvor det måske også kunne være til glæde for borgerne,” siger Marie Stærke til NB-Økonomi. Regeringens aktuelle planer er at tilbyde alle kommuner forvaltnings-frihed på ét af tre områder inden for ældreplejen, daginstitutioner eller folkeskolen. Oplagt valgløfteArrangementet i Dansk Industri, hvor 13 borgmestre deltog,  var blevet til i et samarbejde mellem DI og Mads Sørensen (V), der er borgmester i Varde Kommune.Her har vi tidligere på OPS-Indsigt beskrevet, hvordan man ved det møde satte fokus på at få udvidet frikommuneforsøgene til også at gælde erhvervsområdet.

Men nu ønsker Marie Stærke at udvide det yderligere til arbejdsmarkedsområdet samt teknik og miljø. Det skyldes ifølge hende, at begge områder er voldsomt bureaukratiske og griber ind i erhvervsområdet. Marie Stærke mener endda, at det er oplagt, at S-regeringen kan bruge udvidelsen af frikommuneforsøgene som et valgløfte. “Det kunne også være et spændende valgløfte at give, at det ville være noget, vi arbejdede med efter et valg. Så det vil jeg tage med videre,” fortæller Marie Stærke.Hun tilføjer dog, at det er urealistisk før et valg, fordi det kræver at man i samarbejde på tværs af partier, Kommunernes Landsforening og relevante aktører tager en samtale om, hvordan det skal foregå i praksis. /sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply