Skip to main content

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om, at flere kommuner på ældreområdet skal “frisættes”, oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det betyder konkret, at næsten al statslig lovgivning og regulering fjernes, så kommunerne selv kan tilrettelægge, hvad der er bedst for den enkelte borger i hverdagen.I forvejen er kommunerne Langeland, Middelfart og Viborg Kommune blevet sluppet fri, og der er gode erfaringer at hente, mener social- og ældreminister Astrid Krag (S).

– Helt overordnet er det her jo en erkendelse af, at vi ikke skal centralisere og detailstyre for meget, for så kvæler vi ældreplejen i regler og bureaukrati, siger hun.

– De gode ideer vokser frem fra hverdagen, hvis de ellers får lov til det. Det, vi kan høre fra de kommuner, der har været i gang, er, at hvis en medarbejder før tænkte, at noget ikke kunne lade sig gøre på grund af regler, så er det nu vendt om.Antallet af nye kommuner er ukendt

I aftalen nævnes det ikke specifikt, præcis hvor mange og hvilke kommuner der nu kan se frem til at blive sat fri, men det er ifølge Astrid Krag markant flere end de nuværende tre.

– I dag er vores ældrepleje reguleret i konkret paragraflovgivning. En paragraf for genoptræning, for rehabilitering og for personlig pleje.

– Det her giver mulighed for at finde nogle løsninger, der giver bedre mening, og som har højere kvalitet, siger Astrid Krag.Venstres ældreordfører Jane Heitmann fremhæver, at man i den nye aftale har forpligtet kommunerne til fortsat at tilbyde ældre frit valg af leverandør. – Venstre har stået fast på retten til frit at kunne vælge leverandører af madservice, praktisk hjælp og personlig pleje, som af den grund heldigvis forbliver en rettighed for vores ældre i de nye forsøgskommuner. Det er både jeg og Venstre glade for, for det er et klart nybrud i forhold til de tidligere velfærdsaftaler, siger Jane Heitmann i pressemeddelelsen.

Venstres leder Jacob Ellemann-Jensen har tidligere over for OPS-Indsigt præciseret, at for ham at se blev der ingen frikommuneforsøg uden frit valg. Dengang sagde han bl.a.:“Jeg vil jo sådan set gerne have de her muligheder i alle kommuner. Der, hvor jeg sætter mine hegnspæle, er der, hvor man får frihed til at begrænse borgernes frie valg.”Det er de hegnspæle, der nu ser ud til at være blevet sat.Del af større plan

Aftalen er et led i en større plan fra regeringens side om at frisætte landets kommuner fra unødvendigt bureaukrati og regler.

Det var et af de store punkter i statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale den 1. januar.

– Lad medarbejderne bruge deres gode hoveder og varme hjerter. Lad os pårørende være mere sammen med vores gamle. Lad de ældre få den kærlighed og pleje, som livets efterår kræver, lød det dengang.

/ritzau/hai/sho

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply