Syv ud af 16 statslige byggeprojekter overskrider budgettet

Del artiklen:
Niels Bohr-Bygningen udefra, på Jagtvej i København. Byggeriet er ramt af en række juridiske konflikter mellem entreprenører og Bygningsstyrelsen og Vejdirektoratet. Den seneste godkendte totaludgift var 3, 7 milliarder til byggeriet, men nu kommer det til at koste noget mere.
Niels Bohr-Bygningen udefra, på Jagtvej i København. Byggeriet er ramt af en række juridiske konflikter mellem entreprenører og Bygningsstyrelsen og Vejdirektoratet. Den seneste godkendte totaludgift var 3, 7 milliarder til byggeriet, men nu kommer det til at koste noget mere. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Knap halvdelen af de store byggerier, staten har ansvaret for, har i øjeblikket økonomiske problemer.

Det kniber med økonomien i flere statslige byggeprojekter.

På syv ud af de 16 større ombygninger eller nybyggerier, som Bygningsstyrelsen og Vejdirektoratet i øjeblikket er i sving med, forventes det senest godkendte budget at blive overskredet, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Det fremgår af Transportministeriets nyudgivne Statusrapport over bygge- og anlægsprojekter for 1. halvår 2022, hvor staten gør regnebrættet op på projekter over 100 mio. kr.

Tre af de 16 byggerier ventes at blive fordyret mere end 10 pct. af budgettet, som er den såkaldte forelæggelsesgrænse for, hvornår politikere på Christiansborg skal tage stilling til fordyrelsen.

Det gælder blandt andet Niels Bohr Bygningen i København, hvor den seneste godkendte totaludgift på 3,7 mia. kr. formentlig sprænges med mindst 1 mia. kr. ifølge de nyeste offentliggjorte forventninger. På fire andre byggerier holder budgetskredet sig på under 10 pct.

Har forsøgt at styrke projektgennemførelsen

Bygningsstyrelsen har ansvaret for 12 af de 16 byggerier, og heraf overskrider de fire af dem budgettet.

Om der er tale om et større eller mindre omfang end tidligere giver dog dårligt mening at sammenligne, mener Bygningsstyrelsen, “da der er tale om vidt forskellige projekter og rammevilkår, herunder særligt coronakrisen og krigen i Ukraine,” skriver Bygningsstyrelsen i en mail til Licitationen.

“Vi vil dog bemærke, at Bygningsstyrelsen i de senere år har gennemført en meget stor indsats for at styrke projektgennemførelsen”, skriver Bygningsstyrelsen.

I mailen tilføjes, at styrelsen også har startet en strategisk rammeaftale op på totalentrepriser – en aftale, Hoffmann vandt i december 2020. Rammeaftalen er netop etableret for at ”opnå effektiv eksekvering, budgetsikkerhed og højere kvalitet gennem et tæt, gentagent og længerevarende samarbejde,” skriver Bygningsstyrelsen.

Alle 16 byggerier i opgørelsen var oprindeligt Bygningsstyrelsens ansvar, men i begyndelsen af 2018 blev fire projekter helt ekstraordinært frataget Bygningsstyrelsen og overdraget til Vejdirektoratet af den tidligere transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Det gælder Niels Bohr Bygningen, Nyt Statens Naturhistoriske Museum, SDU SUND og AAU SUND.