Der er behov for at bygge færre daginstitutioner i København, hvis flere forældre vælger private pasningsordninger. Det kan få betydning for anlægsrammen. Det mener Jakob Næsager (K), der er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune.”Private pasningsordninger løser et kapacitetsbehov. Vi indvier jo ekstremt mange institutioner og bygger rigtig mange nye institutioner. Det gør jo, at vi har behov for at bygge knap så meget, ved at forældre passer børn privat,” fortæller Jakob Næsager til NB-Økonomi. Løser det noget i forhold til anlæg og den kommende anlægsramme?
“Ja! For i det omfang, at børn passes privat, så skal vi ikke ud og bygge institutioner,” understreger Jakob Næsager.
Muligheden for pasning af egne børn er blevet aktuel, fordi Aarhus Kommune i dag (torsdag) skal stemme om, hvor vidt de skal indføre ordningen i deres kommune. Københavns Kommune havde ordningen tilbage i 2015. Men fra 2016 til 2020 fjernede de ordningen, men genindførte den i 2021. Mathilde Hjort Bressum – der er medlem af Børne- og Ungeudvalget i Aarhus Kommune og medstiller af forslaget om at indføre pasningsordningen i kommunen – er enig med Jakob Næsagers bud på, at man kan tage noget af presset fra at udbygge flere institutioner i en tid med høje prisstigninger på anlæg.”Man kunne jo forestille sig, at hvis man gav muligheden til forældre, som havde lyst til at passe børn i eget hjem, så kunne de tage noget af presset fra institutionerne. Måske det ville betyde, at man ikke senere hen var nødt til at udbygge institutionerne,” siger Mathilde Hjort Bressum til NB-Økonomi. Det er ikke første gang, at politikere i byrådene forsøger at spille private initiativer på bordet som et forsøg på at mindske presset på anlægsrammen. Det har NB-Økonomi også dækket i forhold til private friplejehjem og private daginstitutioner.
Socialdemokratiet i Aarhus mener pasningsordningen vil øge manglen på arbejdskraft
Kritikken fra Socialdemokratiet i Aarhus Kommune går blandt andet på, at det vil tage forældre ud af arbejdsstyrken, hvis de skal til at passe børn i eget hjem. I en tid med manglende arbejdskraft, synes de derfor ikke, at det er en god idé, at forældre bliver trukket ud af arbejdsmarkedet, fordi de i stedet skal passe egne børn. Men den forklaring køber Venstre i Aarhus ikke.”Jeg forstår ikke argumentet, for i min optik, skal vi jo ikke sætte frihedsgraderne ned, fordi der er mangel på arbejdskraft,” siger Mathilde Hjort Bressum (V), der er medlem af Børne- og Ungeudvalget i Aarhus Kommune til NB-Økonomi. Jakob Næsager fra Københavns Kommune påpeger i den forbindelse også, at det i forhold til manglen på arbejdskraft blandt pædagoger kan lette presset på dem. “Der skal ansættes færre pædagoger, hvis man passer to eller tre børn hjemme,” siger han med henvisning til minimumsnormeringer for 0-2 årige, hvor der skal være en voksen til tre børn. Københavns Kommune havde 137 børn i 2015 – hvilket svarer til 3,1 barn pr. 1.000 børn i alderen 0-5 år – som blev passet i eget hjem. Det tal var steget til 336 i 2021 svarende til 3,7 pr. 1.000 børn. Hvis man regner med en pædagog pr. seks 3-5-årige og en pædagog pr. tre 0-2-årige, så svarer 336 børn i privat pasning til et sted mellem 70 og 100 pædagoger, som kommunen slipper for at ansætte. Kan lette presset, hvis der kommer mange ukrainske børnDe to politikere fra henholdsvis Aarhus og Københavns Kommune argumenterer også for, at private pasningsordninger kan være en god idé, hvis der kommer mange ukrainske børn i alderen 0-5 år til Danmark i den kommende tid. “Nu står vi jo også over for en rimelig uvant situation, hvor der er krig i Europa. Det kan jo komme til at betyde, at der kommer rigtig mange ukrainske børn ind i vores daginstitutioner. Dem skal der være plads til,” siger Mathilde Hjort Bressum. “Derfor er det også fair, at man siger til de forældre, der har mulighed, lyst og tid til at passe deres børn hjemme, at det er okay.”Det tilslutter Jakob Næsager sig. “Det er klart, at når der kommer flere og flere børn – også ukrainske børn – så er der større efterspørgsel efter pasning. Så hvis noget af det kan blive privat, så er det jo kun godt.”
Københavns Kommune har netop udvidet dermed ordningen i 2022, så børn under et år også kan blive passet i eget hjem. Kommunerne skal ellers garantere en plads i en daginstitution for børn, når de er 26 uger.
“Ordningen har været en succes, fordi den er efterspurgt,” siger Jakob Næsager og tilføjer: “Vi havde det på udvalgsmødet i går, hvor vi nu har gjort det muligt fra før etårs-alderen.”