Skip to main content

Byggeriet af en sygehusbygning, der skal styrke Nykøbing F. Sygehus som akutsygehus i udkanten af region Sjælland og skabe mere moderne faciliteter for patienter, personale og pårørende er udskudt.

Det hele handler om pris. Prisen for at bygge den nye sengebygning har nemlig vist sig at blive væsentligt dyrere, efter tilbuddene på byggeriet er kommet ind. Regionsrådet har derfor besluttet at annullere udbuddet – og lave et nyt udbud i 2023, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Det er virkelig træls, men priserne er 187 millioner kroner højere end forventningen var for bare kort tid siden. Vi finder det derfor nødvendigt at annullere det nuværende udbud og lave et nyt udbud i 1. halvår 2023,” siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Krig og pandemi-effekter får skylden

Prisstigningerne skyldes en lang række omstændigheder, som præger byggebranchen, hvor Ruslands krig mod Ukraine og covid-19-pandemien er hovedoverskrifterne. 

Blandt de dybereliggende årsager til, at regionen ganske enkelt ikke har råd til at sætte byggeriet i gang, handler det om, at branchen plages af lange leveringstider, prisstigninger på byggematerialer og mangel på faglært arbejdskraft. Hertil kan man så føje accelerationen af energipriserne og det faktum at det krigsramte Ukraine er en af verdens store udbydere af stål.

”Det er vigtigt at fastslå med syvtommersøm, at vi stadig vil gennemføre den fulde udbygning og moderniseringen af Nykøbing F. Sygehus, herunder også bygge en ny sengebygning. Det er vigtigt for at sikre et godt og fremtidssikret sygehus for vores borgere og medarbejdere på Lolland-Falster og i Sydsjælland. Derfor vil byggeriet af sengebygningen blive genudbudt i 2023,” siger Heino Knudsen.

Det var oprindeligt forventet, at sengebygningen skulle koste 293 millioner kroner, men selv med det billigste tilbud ender prisen på cirka 480 millioner kroner.

Første etape af moderniseringen gennemført i 2018

Nykøbing F. Sygehus, der er bygget i 1950’erne, er i gang med en massiv udbygning til et moderne akutsygehus for 150.000 borgere på Lolland, Falster og i Sydsjælland. Sengeafdelingerne flytter fra den gamle del af sygehuset til nye sengebygninger.

Første etape blev færdig for fire år siden, hvor en ny sengefløj med 85 enestuer med eget bad og toilet blev taget i brug. De tre etager rummer akutafdeling, intensivafdeling og afdelinger for hjertepatienter og mave-tarmpatienter.

Nu må man altså vente til 2023, for at se om man har råd til, at sætte anden etape af moderniseringen i værk.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply