Skip to main content

Fire regioner har tabt en sag ved klagenævnet til en værdi af ca. 0,5 milliarder kroner, det fremgår af en afgørelse fra Klagenævnet for Udbud. 

Her konstaterer nævnet, at Region Midtjylland, Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Sjælland handlede i strid med lovgivningen, da de sidste år indgik en kontrakt med VW-importøren Skandinavisk Motor Co. (SMC) om levering af ambulancer og sygetransportkøretøjer.

Konsekvenser af dette er, at aftalen mellem de fire regioner nu skal annulleres

Og det er ikke første gang, at regionerne har en sag i Klagenævnet, senest tabte de to regioner Midtjylland og Hovedstaden en kæmpesag om indkøb af uniformer til ambulancetjenesterne, der afstedkom at de skulle betale en millionerstatning. Det fremgår af en kendelse fra oktober 2021.

Tabt flere klagesager

Her på OPS-Indsigt har vi tidligere skrevet om regionernes indkøb af akuthelikoptere, der mest af alt kan betragtes som en uendelig historie.

Først var der vanskeligheder med at få tilbudsgivere, herefter er man endt i Klagenævnet for Udbud, så antydede en luftfartsinspektør, at udbuddet var skræddersyet. Endelig fandt regionerne så en vinder, som skulle stå for driften i mindst 10 år, men den sag er også havnet i klagenævnet ifølge DKNyt

Med andre ord regionernes indkøb, ser altså ud til at være plaget af fejl fundet efter, at der er blevet klaget. Hertil kommer, at vi ikke har medtaget det udbudskaos, der var ved begyndelsen af 2021 omkring indkøb af lyntest. Her var der kritik fra flere sider af det nogen mente var et alt for ensidigt fokus på pris frem for kvalitet.

Aktuelt står man så i flertallet af de danske regioner med en kendelse fra Klagenævnet for Udbud, hvor man så at sige er sendt hjem i ludo omkring indkøb af ambulancer.

Klagers tilbud blev erklæret ukonditionsmæssigt

Sagen bliver særlig interessant, når man dykker ned i den og konstatere, at klageren – MAN Truck & Bus, med denne meget klare kendelse fra klagenævnet, ville stå i en position, hvor man nu kunne kræve erstatning fra regionerne, men det sker sandsynligvis ikke, da regionerne i udbudsprocessen valgte at erklære tilbuddet fra MAN Truck & Bus for ukonditionsmæssigt efter en strid om kravsspecifikationerne på et helt andet område.

Det har MAN Truck & Bus også klaget over, men her fik selskabet ikke medhold og det betyder, at regionerne skal dele sagsomkostningerne på 50.000 kroner mellem sig.

Begår regionerne for mange fejl?

Antallet af fejl lyder måske ikke, af meget, men OPS-Indsigt har spurgt i Danske Regioner om de ikke synes, at regionerne generelt begår lidt for mange fejl, når de byder opgaver ud?

Og hvad man i så fald har tænkt sig at gøre for at reducerer antallet af klager.

Her skal man jo tænke på, at udbud over de udbudssager der skal gå om fordi de annulleres af denne eller den anden grund, så koster klagesagsforløbene jo også skattekroner der kunne være brugt på noget andet.

Det har dog ikke været muligt at få et svar fra Danske Regioner inden redaktionens slutning

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply