Statsministeren gemmer sig bag Arne, når jagten på kvindelige iværksættere bringes op

Del artiklen:
Det er ikke første gang, at Det Konservative Folkepartis formand og Statsminister Mette Frederiksen krydser klinger.
Det er ikke første gang, at Det Konservative Folkepartis formand og Statsminister Mette Frederiksen krydser klinger. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Jeg har intet imod privatinstitutioner,” sagde statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen, men da spørgsmålene om jagten på kvindelige iværksættere på dagtilbudsområdet blev for pinlige, trak statsministeren Arne Pensionen op som et skjold, skriver redaktør Steen Houmark i en kommentar.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Spørgetimen med statsministeren har de sidste uger haft et par interessante ideologiske dueller set i et perspektiv af offentligt- privat samarbejde. Her har statsministeren og formanden for Det Konservative Folkeparti krydset klinger.

Sidste tirsdag stillede Søren Pape Poulsen spørgsmål der vedrørte kvindeligt iværksætteri på dagtilbudsområdet og forældrenes ret til at vælge frit hvilken type institution, de vil have deres børn gik i.

Det gjorde han blandt andet på basis af den aftale, der er lavet mellem regeringen og støttepartierne om, at det ikke længere skal være muligt at trække overskud ud af dagtilbud, hvis de drives som privat virksomhed. 

Ideologi eller frit valg

”Er det vigtigste for statsministeren, at der er en ideologisk tilgang til, at vi ikke vil have private daginstitutioner? Eller er det vigtigere, at borgerne skal vælge mellem forskellige tilbud?” sagde Søren Pape Poulsen.

Her understregede han, at han stod for det synspunkt, at med retten til et velfærdssamfund følger retten til at vide, hvad der er bedst for ens børn, vel også forældrene? ”Det ved forældrene vel bedre, end vi herinde gør. Så skulle vi ikke få lavet den lov om?” spurgte han.

Det fik Statsminister Mette Frederiksen til meget klart, at skære det ud i pap, at hun intet have imod privatinstitutioner.

”Jeg har intet imod privatinstitutioner, overhovedet ikke – hverken private plejehjem, private daginstitutioner, selvejende institutioner – overhovedet ikke. Jeg kan lige det hele, og jeg synes i virkeligheden, at det er det, der er styrken ved den danske model,” sagde hun.

Her skulle man så synes, at de to dubleanter kunne mødes, men nej for Statsministeren tilføjede ikke overraskende.

”Det, der er til diskussion, er, om man skal kunne trække profit ud og bruge den på andet end børnene,” understregede hun.

Statsministeren skifter spor

Herefter trak Søren Pape Poulsen så et nyt kort og pegede på, det her drejede sig om kvindelige iværksættere, der ofrede, måtte man forstå alt for at skabe deres virksomhed og han konkluderede, at man måtte forstå Statsministerens svar således:  ”Vi vil ikke have de mange, særlig kvindelige iværksættere, der laver private daginstitutioner.”

Det svarede Statsministeren ikke på i stedet skiftede hun behændigt spor og førte duellen tilbage til en tidligere spørgetime, hvor Søren Pape Poulsen og statsministeren havde debatteret Arne Pensionen.

”Jeg ønsker en mangfoldighed af private tilskud, og det har sådan set altid været Socialdemokratiets holdning, men det, vi ved nu, er: Med et borgerligt flertal så ryger de nedslidtes ret til værdig tilbagetrækning – det fik vi at vide for en uge siden; vi skal have flere spørgetimer, for på den måde er det jo meget oplysende for befolkningen,” sagde Mette Frederiksen.

På den led trak Statsministeren et for hende stærkt skjold op, nemlig Arne Pensionen, da spørgsmålene om konsekvenserne for de kvindelige iværksættere på dagtilbudsområdet blev for pinligt.

Det er nemlig helt sikkert et problem for Socialdemokratiet, at man har det man kunne beskrive som en indre ideologi-konflikt, hvor de ideologiske jagt på profitmagerne på velfærdsområdet, samtidig kommer til at lukke et af de segmenter, som er allermest domineret af kvindelige iværksættere og dermed modarbejde en anden ideologisk målsætning om flere kvinder i ledelse.

Det matcher i alt faldt dårligt flere af værdiudsagnene på Socialdemokratiets hjemmeside, hvor der blandt andet: ”Vores mål er, at alle har samme muligheder i deres uddannelses-, arbejds- og familieliv, uanset køn. Vi skal understøtte virksomheder og organisationers arbejde med at fremme kvinder i ledelse og bestyrelser.”

Se hele duellen her.

https://selvbetjening.nb-medier.dk/storage/media-library/2021/12/vod-14-12-2021-m-de-i-salen-trim-trim-1640163004-y2vt8.mp4