Skip to main content

Svendborg-firmaet Gamle Murstener et eksempel på et firma, der har lavet en forretningsmodel på genbrugsmaterialer, blandt andet indsamlet på Kolding Nord Genbrugsplads i samarbejde med kommunen.

Historien er interessant fordi Miljøstyrelsen i 2016 foretog en samfundsøkonomisk analyse, der viste, at potentialet for genbrug af mursten ligger på 47,3 millioner mursten om året i Danmark svarende til en besparelse på 22.500 tons CO2.

Der kan altså både være arbejdspladser og penge at hente, hvis materialer fra landets genbrugspladser bliver indsamlet af virksomheder som Gamle Mursten, men der er også en miljøeffekt.

Firmaet renser brugte mursten, der kommer retur til byggebranchen i så høj kvalitet, at de både kan bruges en-til-en i nybyg og er godkendt som CE-mærket byggemateriale.

Vildt gode mursten

I dag samarbejder Gamle Mursten med Kolding Nord Genbrugsplads og nogle af landets andre genbrugspladser om at sende brugte mursten videre til byggebranchen.

”Vi samler selvfølgelig færre mursten ind på genbrugspladserne, end hvis vi river en hel kaserne ned. Men når genbrugspladserne er med, er det lettere at få flere til at tænke med hele vejen rundt,” siger Claus Juul Nielsen, direktør i Gamle Mursten. 

Materialerne fra mursten er ifølge direktøren ”vildt gode”, fordi de er så ensartede og det giver mulighed for at opbygge en ressourcebank, hvis vi alle samler ind frem for at knuse dem. Sker det kan de kun genanvendes som vejfyld. 

Kommunen vil gerne samarbejde med flere private

I den kommunale renovationsafdeling vil man meget gerne samarbejde med andre private virksomheder om lignende projekter.

”Vi samarbejder meget gerne med virksomheder, der ser potentialet i at få indsamlet restprodukter og så skabe en forretning ud af det,” siger Martin Pedersen Stub, projektleder i cirkulær økonomi, Redux – Affald og Genbrug i Kolding Kommune.

Når Kolding Nord Genbrugsplads vælger at lave en særskilt indsamling af brugte mursten til et privat firma, skal det ses i lyset af de mange nye muligheder, kommunens erhvervsliv allerede har på genbrugspladserne i dag.

Fx kan virksomheder med adresse i Kolding Kommune få udleveret et genbrugspas, der giver adgang til at hente ting fra containerne på kommunens fem genbrugspladser.

En privat genbrugsbutik, der holder til på Kolding Nord Genbrugsplads, kører en forretning, hvor der bliver solgt ting, der ofte er hentet med genbrugspasset i hånden.

En anden mulighed for kommunens virksomheder er at donere overskudsmaterialer eller fejlproduktioner til Skatkammeret, der arbejder i regi af kommunens afdeling Redux – Affald og Genbrug.

De forskellige leverancer som fx plastlåg, papruller eller stofrester bliver brugt til leg og læring af kommunens børnehaver, skoler og højere uddannelser.

Potentiale i indsamling før genbrugspladsen  Desværre er Skatkammeret kun en dråbe i havet i forhold til det flow af affald, der løber gennem genbrugspladsen og mængderne er kun stigende.

”Det bedste vil derfor være, hvis flere virksomheder begynder at lave en forretning ud af andres restprodukter – og en ide er at få samarbejdet i gang, allerede før materialerne rammer genbrugspladserne,” siger Martin Pedersen Stub.

Hos Gamle Mursten byder man idéen om konkurrence fra flere virksomheder, der kan finde en niche i brugte materialer, fx fra genbrugspladserne. Det kunne være gamle spær eller træbjælker, der ikke skal fungere som bærende konstruktioner, eller teglsten, lyder det

”Mit bedste råd er, at hvis en virksomhed vil kaste sig ud i det, skal den sikre sig en ensartethed i de materialer, den påtager sig ansvaret for,” afslutter Claus Juul Nielsen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply