Skip to main content

Et politisk flertal på Christiansborg vedtog i juni sidste år, at borgere i alle kommuner skal sortere deres affald i ni forskellige slags senest 1 juli 2021.Men kun ni kommuner har tilkendegivet, at de når at få den nye affaldssortering på plads til tiden. Det oplyser Miljøstyrelsen.

74 kommuner har søgt om og alle fået dispensation for fristen. De resterende 15 har meddelt, at de ikke når den.  En af de kommuner, der har fået lov til at udskyde den nye sortering, er Gladsaxe. 

– Det var en urealistisk deadline, medmindre man tilfældigvis var i gang med at ændre sine affaldsordninger i forvejen. Normalt tager det et par år at lave sådanne ting, siger Malene Matthison-Hansen, projektleder på affaldsområdet i kommunen.

Udbudskontrakter spænder ben 

Gladsaxe er som mange andre kommuner bundet af en udbudskontrakt med en virksomhed, der indhenter affaldet. Den udløber ved udgangen af 2024. Dog er den blevet omskrevet, så et nyt system kan være på plads inden udgangen af 2022, hvor Miljøministeriet har sat fristen for dispensationen, oplyser projektlederen.

Randers Kommune er en af de få, der når affaldsfristen. Ifølge Allan Asp Poulsen, sektionsleder i affald og genbrug i Randers Kommune, er det kun, fordi de allerede var halvt i mål.  

– Vi har nået fristen, fordi vi er langt i vores udvikling. Vi har udvist rettidig omhu i forhold til de ting, der skulle ske i fremtiden. Randers sorterer i dag i otte fraktioner. Mad- og drikkevarekartoner er det eneste, der hidtil ikke har været samlet ind. 

– Jeg kan godt forstå, at det er svært for kommuner, som med så kort varsel får at vide, at de skal lave markant om på det, siger Allan Asp.

DI: Kommunerne har haft god tid

Spørger man Dansk Industri (DI), er tid ikke en undskyldning. 

– Det er klart, at den grønne omstilling er udfordrende for både det offentlige og private virksomheder, men kommunerne har altså haft god tid, siger administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen. 

Udover Randers er også Svendborg, Næstved, Herning, Kolding, Solrød, Herlev, Hedensted og Frederiksberg kommuner klar til at lade borgerne sortere deres skrald i ni forskellige slags.

Fra 2022 bliver det hele ti slags, når også tekstil skal sorteres fra. Miljøminister Lea Wermelin (S) påpeger i en skriftlig kommentar, at det er godt for miljøet og klimaet, at flere kommuner er klar fra denne sommer. 

– Det er en ambitiøs plan og en stor opgave for kommunerne, så mange kommuner har forskellige problemer, så de ikke når helt i mål inden 1. Juli. Det har vi lyttet til ved at give en dispensationsmulighed.

Fakta: Ny sortering giver ti rum i skraldespanden

Fra torsdag 1. juli skulle alle kommuner være klar til at opdele borgernes affald i ni typer, senere i 2022 ti med tekstil. Et politisk flertal vedtog i juni 2020, at affaldet fra borgerne i alle landets kommuner skal strømlines og sorteres i ti fraktioner.I aftalen vedtog Christiansborg-politikerne, at kommunerne skulle stå klar med en løsning torsdag den 1. juli.

Læs mere her:

* Fra 1. juli 2021 skal alle husholdninger og virksomheder opdele deres affald i madaffald, plastik, glas, metal, pap, papir, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald sorteres særskilt.

* Fra den 1. januar 2022 skal også tekstil sorteres særskilt.

* De ti slags affald markeres med piktogrammer, som skal være ens i alle kommuner.* Ifølge Dansk Affaldsforening vil nye fraktioner, der skal afhentes ved husstanden, give en stigning i gebyret på 140 til 340 kroner årligt per husstand.

Kilde: Ritzau, Bolius.

/ritzau/sho

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply