Det frie valg er presset i Gribskov Kommune

Del artiklen:
Frit Valg af hjemmepleje blev førstegang lanceret af Græsted-Gilleleje Kommune i 90-erne. I dag hedder kommunen Gribskov. (Arkivfoto)
Frit Valg af hjemmepleje blev førstegang lanceret af Græsted-Gilleleje Kommune i 90-erne. I dag hedder kommunen Gribskov. (Arkivfoto) - Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

På syv år er fem private leverandører af hjemmepleje ophørt i Gribskov Kommune. Når BM Pleje træder fra, risikerer man at stå med kun en mindre leverandør og reduceret mulighed for frit valg. Læs hvordan kommunen vil håndtere situation og undgå at medarbejderne siver væk fra området.

Det frie valg på ældreområdet opstod i Gribskov Kommune, men nu må kommunen atter en gang sige farvel til en privat leverandør. Den største tilbageværende private leverandør af hjemmepleje, BM Pleje, der leverer service til ca 330 ældre borgere, har nemlig opsagt sin kontrakt og det er ikke første gang, at kommunen står i den situation.

På syv år er Gribskov Kommune gået fra at have fem private leverandører af hjemmepleje til en. De oprindelige fem er alle ophørt som perler på en snor, Bonderosen, Estrids Pleje, Altiden (tidligere Aleris), Attendo og nu BM Pleje.

Sidste gang en leverandør ophørte var det i 2019, hvor plejevirksomheden Attendo A/S blev opsagt og de øvrige leverandører var ved at flygte ud af Gribskov, fordi kommunens priser var så lave, at leverandørerne mente, at de ikke kunne få det til at løbe rundt.

Læs også:
Gribskov kommune står uden hjemmepleje første december

Kommunen justerede dengang i priserne og godkendelsesmodellen, hvorefter der kom ro området.

Grundig planlægning og uændret drift i et år

Den aktuelle opsigelse kommer dog ikke til at presse kommunen og borgerens frie valg lige med det samme. BM Pleje har nemlig i tråd med kontrakten givet kommunen et helt års varsel. 

Det betyder, at de borgere som i dag modtager pleje og rengøring fra BM Pleje ikke umiddelbart vil mærke forskel. Kommunen og BM Pleje har nemlig gang i en grundig planlægning, der skal være med til at sikre, at driften fortsætter uændret i det kommende år, fremgår det af en pressemeddelelse.

Her roser man samarbejdet med BM Pleje med et særligt fokus på medarbejderne hos BM Pleje, ”Det er medarbejderne, der leverer den gode service i hverdagen. Det ønsker vi, at de skal blive ved med – også efter året er gået,” siger Velfærdsdirektør i Gribskov Kommune Per Ullerichs.

Kommunen har tilbudt medarbejderne et møde

Per Ullerichs har på den led fat i, at den voksende rekrutteringsudfordring på ældreområdet kan blive et af problemerne for Gribskov Kommune, selvom der er et helt år til, at BM Pleje trækker sig, for siver medarbejderne til andre jobs står kommunen med en udfordring.

”Da BM Pleje forleden orienterede deres personale om opsigelsen overbragte de en hilsen fra Gribskov Kommune, om at de altid vil være velkommen i Gribskov. Vi har også tilbudt samtlige medarbejdere et personligt møde, hvis og når de måtte ønske dette,” skriver velfærdsdirektør Per Ullerichs til OPS-Indsigt på spørgsmålet om, hvordan kommunen vil arbejde med, at de gode medarbejdere fra BM Pleje ikke siver til andre virksomheder. 

Kommunen er altså langt tidligere proaktiv, end den var for to år siden i forbindelse med Attendos opsigelse.  Her var det nær gået galt, idet medarbejderne hos Attendo var opsagt et godt stykke tid før kommunen fik sig reorganiseret og trukket medarbejderne i land.

Læs også:
Gribskov Kommunes nye hjemmepleje scorer 100 medarbejdere

Administrerende direktør i BM Pleje, Martin Marburger bekræfter, at Gribskov udviser en stor interesse i, at medarbejderne bliver.

”De har selv nævnt, at de vil gå så langt som til at kalde det en virksomhedsoverdragelse, fordi de forventer at kunne ansætte så mange, at det princip træder i kraft,” siger han til OPS-Indsigt.’

Ønsker at fastholde medarbejderne i området

Men det handler ikke for kommunen om kun at få hjemtaget borgerne og medarbejderne og herefter beholde dem i eget regi.

”Vi håber, at BM Plejes engagerede og kompetente medarbejder fortsat vil virke indenfor kommunegrænsen – uanset om leverandøren er privat eller kommunal,” skriver Per Ullerichs.

Med andre ord Gribskov Kommune vil fortsat gerne have private leverandører. Man skriver endda i pressemeddelelsen, at det er med beklagelse, at man har modtaget opsigelsen fra BM Pleje, men spørgsmålet er om det ikke bare er ren retorik? 

For ser Gribskov Kommune i virkeligheden ind i en fremtid, hvor det frie valg mellem en privat og en kommunal leverandør er presset ned til næsten ingenting, fordi kommunen ikke kan tiltrække en stor leverandør, der kan matche kommunen?

Den sidste private leverandør er klar til vækst

Gribskov Kommune har nemlig kun èn anden private leverandør tilbage nemlig; ”Det Skønne Liv”. 

En leverandør* som leverer  praktisk hjælp og pleje til 215 borgere og  dermed over halvt så stor som BM Pleje, men det afskrækker ikke den administrerende direktør Ole Krog.

”Vi har en plan for opskalering. Nu har vi været i gang her i Gribskov Kommune et stykke tid og er kørt godt ind i rutinen. Så vi føler at vi har overskud til at udvide med nye borgere, siger han til OPS-Indsigt. 

I hans optik står ”Det Skønne Liv” klar til at modtage flere borgere, der fortsat ønsker deres hjemmepleje udført af en privat leverandør.  ”De er meget velkomne hos Det Skønne Liv. Det samme er personalet hos BM Pleje. Hvis de kan følges ad, vil det være det bedste for alle,” sige Ole Krog til OPS-Indsigt.

Hermed er der lagt op til konkurrence med den kommunale leverandør om både borgerne og de 25 medarbejdere, som BM Pleje har.

En konkurrence som umiddelbart ikke ser ud til at stoppe med det. En ny spiller har nemlig allerede meldt sig på banen afslører Per Ullerichs i Sjællandske.dk. Det drejer sig om en hel ny leverandør, som har søgt om godkendelse i Gribskov Kommune og netop er ved at blive godkendt.

Da vi på OPS-Indsigt klikker ind på hjemmesiden for Dansk Omsorgspleje, som er den nye leverandør, fremgår det, at virksomheden allerede er godkendt, så det er nok godt gået hurtigt med den godkendelse.

Vil være mere attraktiv for private leverandører

Dansk Omsorgspleje blev stiftet i februar 2021 og det ser ikke ud til, at den har andre kommuner som kunde, så der er ikke tale om en stor plejevirksomhed. Det kan være medvirkende årsag til, at formanden for det politiske udvalg Birgit Roswall mener, at man må ind og analysere årsagen og finde ud af hvordan kommunen kan tiltrække flere leverandører.

”Selvom opsigelsen ikke har noget at gøre med vores godkendelsesmateriale, er det en anledning til at kigge på, hvad vi kan gøre for at gøre os mere attraktive for private leverandører. Vi skal undersøge, hvad vi har af muligheder, og om der skal gøres noget, siger hun til Sjællandske.dk.

Ifølge kommunens velfærdsdirektør får kommunen ikke særligt mange henvendelser fra private leverandører. Til det siger Birgit Roswall:

”Vi er en meget, meget stor kommune arealmæssigt, og det kan for nogen være en udfordring, tror jeg. Hvis man er en mindre leverandør, kan det være en udfordring at have kunder i yderdistrikter, men det er alt sådan noget, vi skal kigge på og vi må ind og analysere,” siger hun.

Læs også:
Det var summen af mange ting, der fik leverandør til at sige op i Gribskov

——-
* Rettelse: Det har tidligere fremgået, at Det Skønne Liv var meget mindre end BM Pleje. Dette er nu rettet med tal oplyst af  Det Skønne Liv