Skip to main content

Der er meget store forskelle på, i hvor høj grad kommuner udliciterer opgaver som for eksempel rengøring og vejarbejde til private virksomheder. Det er synd og skam, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark og ligger dermed på line med Dansk Industri, der tidligere har udtrykt deres bekymring.

Læs også: Kommunernes samarbejde med den private sektor falder til trods for corona-indsats

26 procent af de opgaver, som kommunerne kan udlicitere, blev udliciteret i 2019 ifølge en ny analyse fra SMVdanmark. I nogle kommuner er udliciteringsgraden betragteligt højere. I Gribskov er den helt oppe på 44 procent, i Jammerbugt 40 procent og i Holbæk 37 procent. Der vil være store fordele ved at øge udliciteringen, mener SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

“Der er store gevinster ved at inddrage de lokale virksomheder. Hvis en kommunal virksomhed år efter år vænner sig til, at ingen udfordrer dem, og de ingen konkurrence får, så forsvinder al tilskyndelse til at udvikle sig og blive bedre og mere effektive, siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, i en pressemeddelelse og fortsætter:”På det private marked er der derimod hele tiden behov for, at man er så konkurrencedygtig som mulig, ellers bliver man overhalet af andre. Derfor er det fornuftigt, at kommunerne i langt højere grad end i dag overvejer, om opgaverne ikke ligger bedst hos de lokale, private virksomheder.”

Læs også: Kommuner hjemtog igen flere opgaver i 2019

Nogle af de kommuner, som udliciterer mindst i forhold til landsgennemsnittet på 26 procent er Ærø (20 procent), Norddjurs (21 procent) og Tårnby (21 procent).

Den store forskel fra kommune til kommune, når det gælder hvor stor en del af opgaverne, der bliver udliciteret, indikerer ifølge Mia Amalie Holstein, at der ikke er faktuelle barrierer for udlicitering, men at det i høj grad afhænger af politisk vilje.

“Det vil være ærgerligt, hvis politisk modvilje ud fra ideologiske hensyn står i vejen for, at private virksomheder kan være med til at sikre kommunens borgere billigere og bedre service. De kommuner, der tilsyneladende er tilbageholdende og kun udliciterer i ringe grad, bør lære af de gode erfaringer, som andre kommuner har,” siger hun.Læs også: Konkurrenceudsættelsen står negativt stille i kommunerne

Selv hvis ambitionsniveauet i kommunerne ikke rækker til, at samtlige opgaver udliciteres, vil et niveau, der svarer til de 25 kommuner i Danmark, der udliciterer mest, sende opgaver for 14 mia. kr. ud i de private virksomheder, viser analysen.

Læs SMVdanmarks analyse her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply